Rezultate dezamagitoare, la trei luni de la lansarea programului Prima Casa
Trei sferturi dintre proprietatile cumparate cu imprumuturile garantate de stat sunt tot apartamente vechi din blocurile comuniste.
Cu alte cuvinte, oamenii nu au inca bani de case noi, asa cum visau autoritatile, iar relansarea constructiilor se lasa asteptata.
Surprinzator, dar adevarat. Exista trei banci care nu au acordat nici macar un leu garantat de stat. La acestea se adauga inca patru sau cinci care au aprobat doar cateva zeci de credite.
In consecinta, Guvernul a decis sa le taie 280 de milioane de euro si sa le aloce aceasta suma celorlalti participanti in program, care au dat deja mai multe imprumuturi. Jumatate din acesti bani sunt destinati achizitionarii de locuinte noi, pentru a urni si piata constructiilor.
Pana in momentul de fata, peste 4.700 de romani au imprumutat bani prin intermediul programului Prima Casa. Imprumuturile totalizeaza 220 de milioane de euro, adica o cincime din banii alocati de guvern pentru acest program.
Termenul de solutionare pentru dosarele din programul Prima Casa s-a scurtat, de la 46, la 36 de zile, potrivit autoritatilor. Astfel, cei de la Fondul de Garantare avizeaza in jur de 150 de documente pe zi.
Chiar daca birocratia a fost redusa, sumele acordate de banci sunt prea mici pentru nevoile oamenilor.
Suma medie acordata de banci prin programul Prima Casa este de 42.000 de euro. Asa se face ca 3 din 4 romani au ales sa-si cumpere locuinte in blocuri comuniste si case noi.
Cele mai multe credite au fost acordate in Bucuresti, Cluj, Timis, Brasov si Iasi. BCR si BRD sunt fruntase, iar la Banca Transilvania si la ATE Bank plafoanele au fost deja epuizate.
Programul Prima Casa a avut un efect nedorit in piata imobiliara. Preturile garsonierilor si al apartamentelor cu 2 camere s-au apreciat, in medie, cu 15% fata de perioada dinaintea introducerii programului.