Reuters: scumpirea alimentelor ameninta revenirea economiei mondiale
Cresterea preturilor alimentelor ar putea fi o amenintare mai mare la adresa ritmului mondial de dezvoltare decat avansul cotatiei petrolului, avertizeaza analistii Reuters.
Cele mai multe efecte negative se vor resimti in economiile in dezvoltate, care au reprezentat motorul redresarii economice globale.
Investitorii de pe piata petrolului estimeaza ca exista un risc redus ca tulburarile din Orientul Mijlociu sa se extinda si in Arabia Saudita, evolutie care ar propulsa pretul petrolului in fruntea listei riscurilor economice mondiale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Daca livrarile de petrol ale Arabiei Saudite vor decurge normal, atunci impactul pretului titeiului asupra cheltuielilor de consum va fi relativ modest.
Preturile alimentelor se vor mentine la un nivel ridicat pentru o perioada: "In prezent, majorarea preturilor alimentelor reprezinta un motiv mai mare de ingrijorare", a declarat Thomas Helbling, consultant in departamentul de cercetari al FMI.
Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, a exprimat un punct de vedere asemanator saptamana trecuta. El a aratat ca tarile bogate pot constitui rezerve strategice de petrol, daca este nevoie, in timp ce preturile alimentelor vor ramane ridicate "o lunga perioada de timp".
Criza preturilor la alimente
Datele referitoare la vanzarile de retail din SUA, China si Marea Britanie vor arata atitudinea cumparatorilor in februarie, cand violenele din Libia au determinat cresterea puternica a cotatiei petrolului.
Analistii anticipeaza o crestere exploziva, de 19,1% in termeni anuali, a vanzarilor de retail din China. Pentru SUA, estimarile indica un avans de 1%, mai rapid decat in ianuarie.
O parte din aceste cresteri reflecta insa costul mai mare al carburantilor, iar daca situatia va continua va fi afectat consumul.
Cititi mai multe pe www.mediafax.ro!