Cea mai scumpa benzina din istoria Romaniei: 1 litru = 5,9 lei
UPDATE: Statul pune si el umarul la cresterea preturilor carburantilor. O noua scumpire a fost anuntata marti. Motivul? Au crescut accizele, dupa eliminarea din Codul Fiscal a unei facilitati pentru promovarea utilizarii biocarburantilor.
Benzina s-a scumpit de 3 ori in 7 zile. Dupa "cotatiile internationale ale petrolului", apare un al doilea factor in balanta scumpirii preturilor.
Un litru de benzina (din cea mai scumpa) este la un pas de pragul psihologic de 6 lei. Asta dupa ce Petrom a anuntat marti seara ca a mai pus 8 bani pe litru, iar la motorina inca 6 bani pe litru.
In acest fel, la statiile Petrom, cel mai scump sortiment de benzina costa acum 5,9 lei pe litru.
Cat despre celelate benzinarii (Rompetrol, LukOil, Agip, Mol), orice sortiment, fie ca vorbim de benzina sau motorina, costa peste 5 lei pe litru.
Cu cat a crescut pretul benzinei in ultimul an
Statul pune gaz pe foc
Scumpirea de marti sa produs, sustin petrolistii, dupa niste modificari la Codul Fiscal. Au crescut accizele dupa ce s-au eliminat facilitatile pentru promovarea utilizarii biocarburantilor.
Pana acum motorina si benzina care continea minimum 5% in volum biomasa erau taxate cu accize reduse cu pana la 10 euro pe tona, potrivit normelor de aplicare a Codului Fiscal. Facilitatea a fost insa eliminata de autoritati.
Bacteria care secreta motorina. Independenta energetica e aproape
Ultima scumpire a avut loc acum cateva zile.
ANAF a facut un raport despre producatorii si distribuitorii de carburanti din care reiese ca pretul la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010. Principalele companii care distribuie carburanti in Romania sunt OMV Petrom (SNP), Rompetrol, Lukoil si MOL.
Romania nu este singura tara unde au avut loc scumpiri record ale carburantilor
Preturile combustibililor din Bulgaria au ajuns la cele mai ridicate niveluri din istorie, a declarat presedintele Asociatiei Bulgare a Petrolului si Gazelor Naturale.
Pretul motorinei premium a atins 2,5-2,54 de leva (1,3 euro), iar cel al benzinei a urcat la 2,35-2,4 leva (1,2 euro), a afirmat presedintele asociatiei, Andrey Delcev. El a mentionat, de asemenea, ca avansul exploziv al cotatiilor petrolului va duce la cresterea preturilor gazelor naturale, insa cu un ritm mai moderat.
Efectele scumpirilor
Companiile bulgare de curierat si de transport de marfa au amenintat deja cu proteste si blocari de drumuri ca raspuns la scumpirea combustibililor, sustinand ca benzina si motorina comercializate in prezent pe piata au fost importate cu mult inainte de aparitia crizei din Libia.
Producatorii auto avertizeaza ca majorarea preturilor petrolului ameninta revenirea industriei
Cotatia petrolului Brent, de referinta pentru bursa londoneza, a ajuns marti la peste 112 dolari pe baril, din cauza ingrijorarilor investitorilor ca turbulentele sociale din Orientul Mijlociu si Africa de Nord vor limita livrarile de titei. In SUA, pretul benzinei a inregistrat saptamana trecuta cea mai mare crestere de dupa 2005, an in care uraganul Katrina a afectat livrarile de petrol.
"Clientii din SUA sunt cei mai sensibili la preturile titeiului. Cand acestea urca, masinile hibride zboara din showroom-uri, iar vanzarile de SUV-uri si camionete scad", a afirmat vicepresedintele executiv al Toyota, Takeshi Uchiyamada, la Salonul Auto de la Geneva.
Conditiile de pe piata auto se pot inrautati si in Europa, iar daca preturile petrolului se mentin ridicate ar putea fi afectata revenirea economica, a avertizat Lewis Booth, directorul financiar al Ford.