BNR: Preturile vor creste in medie cu 3,6% in 2011
Anul 2011 ne va aduce si el scumpiri, dar nu atat de mari precum ameninta producatorii, ne transmite guvernatorul BNR. In medie, preturile vor creste cu 3,6%, potrivit calculelor facute de Banca Nationala.
Primele pe lista sunt mancarea, carburantii, gazele si curentul electric.
Anul trecut preturile au crescut in medie cu 8%. In principal din cauza majorarii TVA-ului. In ultimele 12 luni, cel mai mult s-au scumpit cartofii cu 45%, beznia cu 15% si uleiul cu 25%.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Banca Nationala spera insa ca anul acesta scumpirile se vor domoli.
Insa nimic nu este 100% la sigur. Iar evolutia preturilor depinde in mare masura de lucruri pe care noi nu le putem controla, cum ar fi pretul petrolului sau pretul la care se vand cerealele in tarile din jur.
Daca acestea vor creste, vor afecta cu siguranta si preturile pe care le gasim la raft. Daca nu ne vom confrunta cu o criza a alimentelor la nivel mondial, preturile ar trebui in mod normal sa scada, considera guvernatorul.
ONU: "Ne indreptam catre o criza alimentara globala"
Exista si argumente pentru asta. Productia de grau si cea de floarea soarelului au fost in 2010 peste media ultimilor zece ani. Asa ca nu riscam sa ramanem cu depozitele goale. Totusi, "reorientarea producatorilor de cereale catre export si calitatea precara a unei parti a recoltei au condus la majorari importante ale preturilor interne", arata un raport BNR. In traducere libera: daca cerealele se vor scumpi in alte tari, vor creste preturile si la noi.
Pentru 2011, Banca Nationala se asteapta la o scumpire de 5,8% a legumelor, fructelor si oualor si la o crestere de 4,4% a asa numitelor preturi administrate. Vorbim aici de gaze, energie electrica, caldura si medicamente.
Nici tigarile nu au motiv de scumpire prea curand, pentru ca accizele nu se vor modifica in urmatorii doi ani, sustine Isarescu.
Pretul carburantilor ramane singura necunoscuta, dar in ultima perioada atat benzina, cat si motorina au mers mai mult pe crestere.