Reuters: Autoritatea Guvernului Boc, subminata de esecul taierii pensiilor
Decizia de neconstitutionalitate a masurilor de austeritate a daramat planurile Guvernului si i-a subminat autoritatea, intr-o perioada in care Romania are nevoie de lideri puternici pentru a iesi din recesiune, scriu analistii Reuters.
Intr-un efort pe ultima suta de metri de a strange bani, dupa decizia judecatorilor ca reducerea pensiilor este ilegala, Cabinetul condus de premierul Emil Boc a anuntat ca va creste taxa pe valoare adaugata de la 19% la 24% pentru a asigura derularea neperturbata a acordului de 20 miliarde euro cu FMI.
Aceasta solutie de urgenta ar putea multumi Fondul Monetar International, insa guvernul lui Boc nu are suficienta forta pentru a forta implementarea masurilor necesare pentru ca deficitul bugetar sa ramana sub control, noteaza agentia internationala de presa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Necazul in care se regaseste Guvernul arata de asemenea absenta unei gandiri de perspectiva, pe termen lung (multi analisti au anticipat ca taierea pensiilor urma sa fie declarata ilegala), fapt care submineaza si mai mult autoritatea executivului.
Evenimentele acestei saptamani au venit la scurt timp dupa ce Guvernul s-a strecurat pe langa o motiune de cenzura, dificultatea cu care a reusit aceasta victorie sugerand ca executivul ar putea cadea daca opozitia introduce o noua motiune.
Analistii se intreaba insa daca cineva ar vrea sa vina la putere in vremuri atat de grele.
Cresterea TVA, combinata cu reducerea planificata a salariilor din sectorul public, ar aduce o imbunatatire cel mult temporara a situatiei bugetului de stat, fara o restructurare serioasa a administratiei publice, avertizeaza agentia.
Astfel, in timp ce cresterea taxelor ar ajuta Romania sa se incadreze in deficitul de 6,8% din PIB convenit cu FMI, inflatia ar creste puternic si recesiunea s-ar adanci.