Retragerea unui stat din zona euro inseamna si iesirea din UE
Zona euro nu are sanse sa reziste daca statele cele mai fragile continua sa se confrunte cu dobanzi prohibitive care le imping spre faliment, iar o eventuala retragere a unui membru din uniunea monetara va insemna si iesirea din UE.
Criza euro este, in primul rand, o criza a economiei europene care produce un nou val de atacuri asupra legitimitatii monedei unice, afirma intr-un articol redactorul sef al publicatiei franceze, Philippe Mabille.
In Germania, declaratiile lui Hans-Olaf Henkel, fost presedinte de patronat, potrivit carora atitudinea sa din trecut favorabila uniunii monetare reprezinta principala eroare de judecata din viata profesionala, dau apa la moara facturilor anti-euro cu care se confrunta cancelarul Angela Merkel, apreciaza el. In Franta, partizanii revenirii la franc ridica tonul.
Astfel, suveranistii viseaza la revenirea momentelor lor de glorie, prognozand destramarea zonei euro. "Recomand tuturor celor care sunt tentati de aceasta aventura sa citeaza tratatul UE, adoptat democratic de statele membre", spune Mabille. In articolul 3, Tratatul mentineaza ca UE stabileste o uniune economica si monetara, a carei moneda este euro.