Irlanda nu renunta la moneda unica. Zona euro nu se destrama

Ultima actualizare: 05-11-2012 05:15
irlanda

"Despre iesirea din zona euro nu s-a discutat deloc. Cum am putea renunta la euro?", s-a intrebat, retoric, ministrul afacerilor externe, Micheal Martin, care i-a avertizat pe irlandezi ca planul de austeritate nu este negociabil.

"Suntem o mica economie exportatoare, iar piata unica are o importanta enorma pentru Irlanda", a afirmat Martin la o intalnire cu presa.

Oficialul a infirmat "speculatiile nefondate" potrivit carora s-ar diviza zona euro in doua: o parte formata din state puternice si cealalta din state slabe.

"Cea mai mare greseala pe care am comis-o pe teritoriul finantelor publice este ca am cheltuit prea mult si am strans prea putin din taxe", a adaugat Martin. El pune pe seama acestei erori faptul ca Irlanda a apelat la UE si FMI pentru ajutor.

Declaratiile vin in contextul in care parlamentul irlandez a aprobat miercuri planul de sustinere convenit in noiembrie de UE si FMI, de 85 de miliarde de euro.

Programul este contestat de opozitie, dar prezentat de guvern ca singura solutie pentru criza financiara prin care trece statul.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO