Reabilitarea termica ar putea fi trecuta in cheltuielile primariilor

23-02-2009 00:00

Reabilitarea termica a blocurilor ar putea fi facuta fara ca locatarii sa mai scoata un leu din buzunar! Este proiectul propus de Ministerul Dezvoltarii si Locuintei, care le sugereaza primariilor sa preia in totalitate cheltuielile asociatiilor.

Conform proiectului, Ministerul Dezvoltarii acopera 50% din cheltuieli, administratiile locale 30%, iar restul de bani, adica 20%, ar reveni asociatiilor de proprietari. De teama, ca vor fi putini locatari care vor da bani din buzunar, autoritatile cred ca ar fi normal ca primariile sa preia legal si cheltuielile oamenilor.

Dar cum intentiile bune nu tin de cald, primarii se impart si ei in trei categorii. Unii care vor si pot, cum e primarul Clujului.

Altii care nu vor plati pentru asociatiile de locatari: "In primul rand trebuie sa vedem daca poate sau nu poate Primaria sa suporte cota ei de 30%. La un calcul estimativ discutam de peste 200 de milioane de euro pentru toate blocurile din Constanta, ceea ce este o suma uriasa. Inseamna tot bugetul Primariei pe doi ani de zile," a declarat Radu Mazare, primarul Constantei.

Si ultimii care sunt dispusi sa umble la visterie dar nu pentru toata lumea, cum este primarul sectorului 6 din Bucuresti care este dispus sa ofere bani in functie de starea sociala a solicitantilor.

Numai in Bucuresti primariile isi propun sa reabiliteaza anul acesta in jur de 1.000 de blocuri. In felul acesta facturile la intretinere ar putea scadea cu pana la 50%.


VIDEO PROTVPLUS.RO