BNR-ul actioneaza in continuare in sprijinul leului!

×
Codul embed a fost copiat

Guvernatorul Mugur Isarescu spune ca impreuna cu sefii bancilor centrale din Ungaria, Polonia si Cehia au pus in miscare un plan comun de stabilizare a monedelor din regiune.

Mugur Isarescu considera ca nivelul actual al cursului este unul sustenabil. Cu alte cuvinte, BNR nu va lasa moneda euro sa urce la peste 4 lei si 30 bani, spun specialistii.

Cei patru guvernatori nu s-au intalnit in persoana ci au vorbit la telefon in ultimele zile. Prima discutie purtata de Mugur Isarescu a fost cu omologul sau din Ungaria.

Toti cei patru guvernatori au vorbit public despre evolutia monedelor din regiune, iar discursurile lor au inceput la aceasi ora. Totul pentru a convinge opinia publica, dar si investitorii ca cele patru banci centrale vor actiona impreuna pentru a proteja leul, forintul, zlotul si coroana ceheasca.

Nu stim insa exact ce masuri vor fi luate. Specialistii spun insa ca, cel putin in cazul Romaniei un lucru este cert: BNR nu vrea sa vada cursul peste 4,3 lei pentru un euro.

Citește și
Isarescu
Mugur Isarescu: O prefinantare de la UE nu ar strica
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Tot luni guvernatorul a vorbit in mod deschis si despre un imprumut extern. Ne aflam "in momentul zero" a spus Mugur Isarescu cand a vorbit vorba de bani de la UE sau FMI. Nu a vehiculat o suma, insa a lasat de inteles ca sumele pe care le vom lua din interiorul uniunii vor fi apropiate de cele care le vom lua de peste ocean.

Sinteza discutiei:

- finantarea deficitelor externe e devenit mai dificila si asta in principal datorita golurilor de finantarea la nivelul sectorului privat;

-acest lucru genereaza o ajustare atat la nivelul cursului de schimb;

-in ceea ce priveste dependenta de bancile-mama din strainatate suntem inca foarte strans legati de acestea;

- bancile centrale care practica filosofia cursului de schimb, vor apela la arsenalul pe care il au la indemana pentru a evita efectele destabilizatoare;

- rezervele minime obligatorii actioneaza ca un tampon care ne fereste de eventualele probleme;

- in Romania exista anumita particularitati care ne feresc de cresterea abuziva a monedei euro in raport cu leul;

- Romania este cea mai vulnerabila tara din Europa Centrala si de Est, potrivit Reuters;

-BNR este pregatita sa actioneze pentru a preveni eventuale miscari destabilizatoare ale cursului de schimb;

- Romania este supusa riscului de flotare controlata;

- abordarea noastra pentru infrangere a inflatiei este aceea de flotare controlata;

- facem parte din clubul tarilor care au parte de un curs flexibil;

- cifrele legate de un imprumut extern sunt exagerate, in cazul Romaniei nevoia pentru a acoperi golurile din sectorul public sunt destul de mici;

- momentul 0 este o permanenta legatura cu Guvernul si adoptarea bugetului;

- nu putem sa judecam evolutia cursului numai dupa cum spun dealerii, ci cursul chiar daca este in regim de flotare totala poate sa creeze probleme mari economiei;

- speculatia nu este intotdeauna destabilizatoare (creste pretul, scade cererea);

- cand o valuta este tare se va deprecia cu mult mai mult decat prezice fundamentul;

- se recunoaste faptul ca pietele pot sa greseasca foarte mult;

- au existat perioade in trecut cand toate monedele europene flotau foarte mult, insa acum nu mai este cazul;

- "Creditul doar cu buletinul" a fost una din cele mai mari greseli pe care le-au facut bancile din Romania;

- inainte ca aceasta criza economica mondiala sa ia proportii, prognoza de 4 lei pentru 1 euro parea exagerata, acum insa pare modesta;

- un curs foarte depreciat iti creeaza si anticipatii de depreciere, fapt ce poate avea o amprenta negativa asupra viitorului economic;

- elementele acre diferentiaza Romania de restul regiunii sunt un nivel al rezervelor minime obligatorii foarte inalte si caracterul prociclic al politicii fiscale;

- politicile fiscale trebuiau sa fie anticiclice;

- BNR nu s-a repezit sa reduca dobanzile, aceasta fiind o masura de politica fiscala;

- efortul BNR din aceste luni s-a realizat fara mari volatilitati ale leului, in comparatie cu injectia de lichiditati care a fost facuta;

- asistam in sectorul privat la temperari masive sau chiar stopare a cresterilor salariale;

- suntem total importiva imitarii, BNR a iesit mai putin elegant din cauza acestei privinte;

- am introdus 35 de miliarde de lei noi pe piata pentru a face fata presiunii monedei euro;

- cresterea creditarii pe valuta putea fi oprita de un nivel de 80% a nivelului minim al rezervei nationale;

- depasirea anumitor cote de depreciere a leului, coroborata cu o politica monetara si fiscala "tare", ar putea pune presiune pe cresterea inflatiei si adancirea recesiunii.

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Monedele tarilor din Europa Centrala si de Est s-au apreciat in grup
Monedele tarilor din Europa Centrala si de Est s-au apreciat in grup

Leul s-a intarit joi, iar cursul monedei euro a scazut cu aproape 3 bani. Fenomenul a facut parte dintr-o miscare regionala, care a dus si la aprecierea monedelor din alte tari din zona.

Mugur Isarescu: O prefinantare de la UE nu ar strica
Mugur Isarescu: O prefinantare de la UE nu ar strica

Finantarea deficitului bugetar la costuri rezonabile este vitala pentru Romania in conditiile actuale, cand este dificil de acoperit si un nivel redus, de 2% din PIB, a declarat luni guvernatorul BNR.

Mugur Isarescu:
Mugur Isarescu: "N-o sa las leul sa se duca-n balarii!"

Acesta a fost mesajul pe cat de plastic, pe atat de serios, al guvernatorului Bancii Nationale, care a declarat luni ca increderea in moneda noastra este esentiala, asa ca in caz de nevoie o sa intervina direct.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.