Vom vedea la raft cat de mari sunt taxele comerciantilor!

23-02-2009 00:00

Producatorii din industria alimentara propun in proiectul codului de bune practici ca reprezentantii magazinelor sa treaca pe marfa pretul de achizitie separat de taxele pe care le percep ei.


Am putea vedea, in curand, doua preturi pe un singur produs. Sa vada clientul clar cat plateste in plus cumparand de la acel comerciant. Deocamdata, producatorii si retailerii au stabilit sa fie mai transparenti. Asta inseamna ca, dupa ce ordonanta va intra in vigoare, cumparatorii vor sti clar cat a dat comerciantul, de exemplu, pe 1 kg de carne si cu cat il vinde la raft.

Producatorii tin mortis ca pretul lor sa apara clar pe produs, separat de adaosul comerciantului. Numai in felul acesta, spun furnizorii, magazinele vor mai taia din taxe pentru ca altfel vor ramane fara clienti. De ce? Simplu, cumparatorii vor alege magazinele cu taxe de cel mult 5-10 % si nu pe cele cu taxe de pana la 40%. Insa multi dintre reprezentantii comerciantilor insista ca aceste taxe sa se vada doar in factura si nu la raft.

Amanata cateva zile, intalnirea producatorilor cu oficiali din Ministerul Agriculturii s-a tinut fara reprezentantii magazinelor, care si-au motivat absenta spunand ca nu pot sta la aceeasi masa cu sindicalistii. Doua ore au lucrat la proiectul de ordonanta, in care au propus ca pretul alimentelor la poarta fabricii sa fie trecut separat de adaosuri.

Taxele mari inseamna preturi mari si implicit o vanzare mai slaba a produselor din raft care taie din profitul producatorilor, dar si din salariile angajatilor. Cine castiga? Retailerii care pun si 50% comision, clasand Romania pe primul loc la cele mai mari adaosuri din Europa, afirma cei din federatia Agrostar.

Reprezentantii magazinelor au refuzat sa comenteze afirmatiile. Pana cand vom vedea pe raft doua preturi la un produs va mai trece o vreme. Proiectul va trebui avizat de Ministerele Finantelor, Agriculturii si IMM-urilor si nu se stie sigur daca aceasta prevedere va ramane pe hartie dupa adoptare.

Tags: alimente, preturi,


VIDEO PROTVPLUS.RO