Egiptenii s-au batut cu egiptenii. Zi sangeroasa, din cauza lui Mubarak
Sustinatorii si opozantii lui Hosni Mubarak s-au batut miercuri la Cairo cu pietre, bate si cutite. Bilantul zilei de ieri se ridica la 3 morti si peste 600 de raniti.
Cronologia evenimentelor:
Miercuri, 2 Februarie
23:40: Au fost trase cel putin cinci focuri de arma, dar nu se poate stabili originea acestora sau tipul de arme si de munitie folosite. Un tanar a fost lovit de un glont in piept si a fost evacuat, potrivit unui jurnalist al AFP. Armata era mobilizata in masa in jurul pietei Tahrir, unde toate zonele de acces au fost blocate.
ora 22:43 - Vicepresedintele egiptean, Omar Suleiman, a cerut manifestantilor sa se intoarca la casele lor si sa respecte restrictiile de circulatie pentru ca dialogul cu opozitia poate sa inceapa, potrivit AFP. "Dialogul cu fortele politice (...) necesita incetarea manifestatiilor si revenirea la normal a situatiei pe strazile egiptene", a afirmat el. Luni, Suleiman anuntase ca a fost desemnat de presedintele Hosni Mubarak sa deschida un dialog imediat cu opozitia "pe teme legate de reformele constitutionale si legislative". Dar mare parte din opozitie cere plecarea imediata de la putere a presedintelui.
ora 21.00 - Ministerul Sanatatii egiptean a anuntat ca 611 oameni au fost raniti in timpul confruntarilor din piata Tahrir, relateaza corespondentii CNN
ora 20:00 - Ministerul de Interne egiptean a cerut protestatarilor sa evacueze piata Tahrir din Cairo, acolo unde au fost trase focuri de arma si s-a aruncat cu sticle incendiare. Un soldat egiptean a fost ucis in confruntarile din strada.
ora 20:09 Un soldat egiptean a fost ucis in confruntarile violente dintre sustinatorii presedintelui egiptean Hosni Mubarak si manifestanti, a anuntat televiziunea publica, citata de AFP.
ora 19.00 Premierul Emil Boc a facut apel la cetatenii romani sa limiteze deplasarile catre Egipt si sa modifice calendarul de calatorii spre aceasta tara "pana cand lucrurile se vor linisti".
Seful Guvernului a mai spus ca nu au fost inregistrate cazuri deosebite legate de romanii aflati in Egipt, dar ca a solicitat Ministerului de Externe sa se adreseze Executivului pentru "orice interventie necesara" daca apar astfel de situatii.
La randul lui, ambasadorul Romaniei la Cairo, Gheorghe Dumitru, citat de Mediafax, a spus ca cetatenii romani continua sa ceara sprijin ambasadei pentru diferite probleme. De asemenea, el a precizat ca aproape toti turistii romani din Egipt au plecat si ca nu s-au inregistrat cereri de evacuare in masa.
ora 18.45 - Surse medicale, citate de AFP, sustin ca peste 500 de persoane au fost ranite in violentele care au avut loc in piata Tahrir din Cairo. Cei mai multi erau loviti la cap, din cauza pietrele aruncate in timpul protestelor.
ora 18.30 - Conform AFP, Muzeul Egiptean a luat foc, dupa ce manifestantii au aruncat doua grenade. Armata a intervenit pentru stingerea incendiului.
Potrivit Al Jazeera, Casa Alba condamna evenimentele de la Cairo: "Statele Unite dezaproba si condamna violentele care au loc in Egipt si sunt profund ingrijorate de atacurile comise asupra reprezentantilor presei si a demonstrantilor pasnici. Repetam apelul nostru la calm."
ora 18.00 - In imaginile transmise LIVE de Associated Press din Cairo se vad tunuri de apa, folosite impotriva demonstrantilor, precum si sticle incendiare care sunt aruncate in multime.
Intre timp corespondentii CNN, aflati la fata locului, afirma ca opozitia se teme ca, dupa lasarea intunericului, la Cairo va avea loc o "baie de sange".
ora 17.50 - Echipa Associated Press care transmitea LIVE din Cairo a anuntat ca a fost obligata sa intrerupa emisia "din motive de securitate".
ora 17.30 - Corespondentii Al Jazeera, aflati la fata locului, sustin ca mai mult de 100 de persoane au fost ranite in urma conflictelor din piata Tahrir.
De asemenea, conform sursei citate, sunt martori care spun ca armata a dat voie ca mii de manifestanti pro-Barak sa intre in piata, inarmati cu bate si cutite. De altfel, opozitia il acuza pe presedintele Egiptului ca a trimis forte speciale sa intervina la Cairo, pentru a suprima protestele.
Jurnalistii de la Al Jazeera mai afirma ca armata "pare sa fie in asteptare, facilitand astfel desfasurarea violentelor."ora 17.15 - Conform Reuters, armata egipteana a negat, intr-un comunicat transmis de televiziunea de stat, ca ar fi intervenit cu focuri de arma in Cairo. Un corespondent Al Jazeera afirmase mai devreme ca armata a tras in aer, ca sa disperseze grupurile violente.
Un jurnalist Reuters a confirmat ca s-au auzit focuri de arma, insa nu a putut spune de unde provin, din cauza haosului instaurat pe strazi.
ora 17.00 - Al Jazeera sustine ca armata s-a hotarat pana la urma sa intervina, intr-o incercare disperata de a pune capat violentelor. Soldatii au inceput sa traga focuri de arma in aer, insa efectul nu a fost cel urmarit: cele doua tabere continua sa se bata cu pietre, bate si bare de metal.
Manifestantii au salutat interventia armatei, iar unii protestatari au urcat pe tancuri, in semn de solidaritate cu militarii, care pana atunci nu intervenisera intre cele doua tabere.
"Armata si poporul merg mana in mana" - au scandat manifestantii.
ora 16.50 - Publicatia Le Soir anunta ca jurnalistul belgian Serge Dumont, corespondent al ziarelor Le Soir (Bruxelles), Le Temps (Geneva) si Voix du Nord (Franta) a fost molestat, batut, iar apoi rapit de persoane imbracate in civil.
El realiza un reportaj in centrul capitalei Egiptului si, potrivit unor surse ale ziarului Le Soir, ar fi fost arestat si acuzat de spionaj de serviciile secrete egiptene.
ora 16.30 - Conform CNN, se banuieste ca armata egipteana urmeaza sa intervina in piata Tahrir. Mai multe camioane militare au reusit sa separe cele doua tabere - pro si contra Mubarak - si cateva grenade lacrimogene au fost aruncate in mijlocul manifestantilor.
De asemenea, jurnalistii americani, aflati la fata locului, noteaza faptul ca au fost auzite focuri de arma, iar demonstrantii pro-Mubarak au incercuit tabara adversa.
ora 16.00 - Blogul de stiri al postului CNN a anuntat ca jurnalistul Anderson Cooper, angajat al CNN, impreuna cu colegii sai, au fost atacati de sustinatori ai presedintelui egiptean Hosni Mubarak. Ei au fost bruscati si loviti, in special la nivelul capului, insa nimeni nu a fost ranit grav.
De asemenea, conform Mediafax, care citeaza BBC, trei jurnalisti israelieni au fost arestati de autoritatile egiptene, fiind acuzati ca lucrau ca jurnalisti, desi aveau vize de turisti. Purtatorul de cuvant al Ministerului israelian de Externe a declarat ca se stie de cazul ziaristilor arestati, iar Israelul a contactat autoritatile egiptene pentru a cere eliberarea acestora.
ora 15.30 - Potrivit Sky News, in piata Tahrir au fost auzite focuri de arma. De asemenea, cele doua tabere au aruncat cu pietre si bare de metal, iar mai multe persoane au fost ranite.
La un moment dat, au fost vazute persoane calare pe cai si camile, incercand sa sparga unele bariere ale protestatarilor. In timpul acestor confruntari, simpatizantii presedintelui Hosni Mubarak au fost doborati de gruparea adversa.
ora 15.00 - Conform AFP, dupa o bataie cu pietre intre cele doua parti, mai multe persoane ranite au fost scoase urgent din multime, iar protestatarii au inceput sa se imbratiseze si sa cante "Toti suntem unul".
Trei miscari ale coalitiei impotriva lui Mubarak au declarat anterior, intr-un comunicat, ca politisti in civil au intrat in forta in piata Tahrir, centrul revoltei de noua zile impotriva regimului actual.
ora 14.00 - Fortele armate sunt prezente in piata Tahrir, insa nu au intervenit, asa cum au anuntat marti, ca nu vor pune in pericol viata protestatarilor.
Potrivit BBC, violentele au izbucnit dupa ce aproximativ 20.000 de simpatizanti ai regimului Mubarak au patruns in piata Tahrir din Cairo si au reusit sa strapunga mai multe bariere, ridicate de protestatari.
Ciocnirile dintre cele doua tabere au degenerat repede in violente, insa nu se stie exact care este numarul victimelor.
Aceste evenimente au avut loc la putin timp dupa ce armata a lansat un apel public, cerand manifestantilor sa se intoarca la casele lor.
Protestatarii din Egipt: "Mubarak, nu vrem sa sfarsesti ca Ceausescu!"
Pe de alta parte, unul dintre participantii la mitingul de Cairo, citat de publicatia britanica The Guardian, a comparat situatia lui Hosni Mubarak cu cea a dictatorului Nicolae Ceausescu.
Este vorba despre Muhammad Warsi, un chirurg in varsta de 60 de ani, care este de parere ca asigurarile date de armata, privind securitatea manifestantilor, reprezinta un semnal clar pentru Hosni Mubarak."Inaltul comandament al armatei a transmis un mesaj ascuns. Este acelasi mesaj pe care il transmite si societatea civila. Toata lumea ii spune lui Mubarak: "Te-am iubit acum 30 de ani. Nu vrem sa te umilim. Nu vrem sa sfarsesti ca Nicolae Ceasusescu. Du-te in pace!" - a spus protestatarul, citat de The Guardian.
"Plec, dar nu chiar acum!" Asa ar suna, pe scurt, anuntul facut marti seara de presedintele Egiptului, dupa opt zile de proteste fara precedent pentru tarile lumii arabe.
In fata milionului de oameni care au iesit marti pe strazile marilor orase, Hosni Mubarak a facut un pas inapoi si a anuntat ca nu va mai candida la alegerile prezidentiale din septembrie.
Desi manifestantii au primit cu o explozie de bucurie retragerea programata a "Ultimului Faraon", situatia ramane confuza si tensionata, in aceasta tara.
"Principala mea responsabilitate, in acest moment, este sa restabilesc ordinea in cadrul natiunii, in vederea unui transfer pasnic de putere, care sa protejeze Egiptul si pe egipteni, iar responsabilitatea guvernarii sa treaca pe umerii celui care va fi ales de popor la alegerile prezidentiale", a declarat Hosni Mubarak.
Cei care sperau sa-l vada pe Mubarak parasind puterea brusc mai au de asteptat. Si pentru ei, si pentru restul lumii, dar mai ales pentru Statele Unite si Israel, iesirea rapida din scena a Ultimului Faraon avea toate sansele sa se transforme intr-un dezastru."Dupa discursul din aceasta seara, am vorbit direct cu presedintele Mubarak. El a recunoscut ca actualul status quo nu poate fi pastrat. Trebuie facuta o schimbare! Cred cu tarie ca o tranzitie normala trebuie sa aiba substanta, sa se faca pasnic si trebuie sa inceapa acum", a spus Barack Obama, presedintele SUA.
Cu alte cuvinte, Mubarak si guvernul proaspat numit de el trebuie sa inceapa de urgenta reformele politice si sociale cerute in strada de sute de mii de oameni. De altfel, manifestantii stransi in Piata Eliberarii din Cairo si in alte orase n-au fost deloc impresionati de discursul presedintelui egiptean si, mai ales, de faptul ca acesta nu vrea sa renunte la functie, inainte de alegerile din septembrie.
Intuind reprosurile multimii, Hosni Mubarak a promis ca nu va da bir cu fugitii, ca omologul sau din Tunisia: "Am trait aici, am luptat pentru aceasta tara si i-am aparat integritatea, suveranitatea si interesele. Si tot pe pamantul ei voi muri. Istoria ma va judeca, la fel ca pe noi toti."
Greu de spus daca in cei 30 de ani, de cand conduce Egiptul, Mubarak s-a gandit ca lucrurile se vor termina astfel. In fond, vorbim de un politician care a trecut inclusiv prin 6 tentative de asasinat. Prima, produsa in 1981, in timpul unei parade militare, a fost si cea care l-a adus in fruntea Egiptului.Acum, Hosni Mubarak are de trecut un examen si mai greu: iesirea din scena, intr-o maniera decenta. In urma lui raman acuzatii grave de coruptie, inclusiv la adresa fiului sau Gamal, reprimarea si torturarea oponentilor, si, peste toate acestea, o saracie lucie, intr-o tara care castiga enorm din turism.
Marti, 1 februarie
00:07 Manifestantii reuniti in centrul capitalei Cairo au cerut din nou, marti seara, plecarea imediata a presedintelui Hosni Mubarak, dupa discursul televizat in care acesta a anuntat ca va ramane in functie pana la alegerile prezidentiale din septembrie, relateaza AFP.
Mubarak si-a inceput discursul vorbind despre sine la persoana a III-a. Apoi a declarat ca va muri pe pamant egiptean. Acesta a spus ca va fi judecat de istorie.
Cele mai importante declaratii ale liderului egiptean:
Voi lua masuri sa pregatesc un transfer de puterre pasnic
Traim momente dificile
Poporul are de ales intre haos si dificultate
Opozitia a refuza invitatia mea de a participa la un dialog
21:45 Obama se leapada de Mubarak: "Nu mai candidati pentru un nou mandat"
21:00 Cea mai mare manifestatie din istoria recenta a Egiptului are loc in centrul capitalei, Cairo. Protestatarii spera sa se adune intr-un numar atat de mare incat sa-l inlature de la putere pe Hosni Mubarak.
20:00 Regele Abdullah al Iordaniei a numit un nou prim-ministru.
17:41 Ambasadoarea Statelor Unite la Cairo, Margaret Scobey, a discutat prin telefon cu Mohamed ElBaradei, unul dintre liderii opozitiei egiptene, informeaza AFP.
17:20 Presedintele american, Barack Obama, se afla in imposibilitatea de a controla "norii de lacuste" pe care Statele Unite i-au creat in lume, a afirmat luni liderul cubanez Fidel Castro, referindu-se la evenimentele din Tunisia si Egipt, relateaza AFP.
17:01 Revolta din Egipt va contribui la crearea "unui Orient Mijlociu islamic", a declarat seful diplomatiei iraniene Ali Akbar Salehi, citat marti de televiziunea de stat, el denuntand ingerintele americane in miscarea populara "aflata in cautare de libertate", transmite AFP.
16:34 Statele Unite au ordonat marti evacuarea personalului neesential de la ambasada sa din Cairo, in timp ce sute de mii de egipteni cer, in strada, plecarea de la putere a presedintelui Hosni Mubarak, relateaza AFP.
16:15 Un comitet reprezentand fortele opozitiei egiptene, inclusiv miscarea care il sustine pe Mohamed ElBaradei, a anuntat ca nu va initia negocieri inainte de demisia presedintelui Hosni Mubarak, informeaza AFP.
"Comitetul nu va initia negocieri inainte de retragerea presedintelui", precizeaza comunicatul semnat inclusiv de Mohamed ElBaradei si de fostul candidat la presedintie Ayman Nour.
Doua milioane de persoane sunt la aceasta ora in centrul orasului Cairo.
Manifestantii striga "Afara Mubarak" si agita afise cu presedintele spanzurat sau fotografia acestuia cu textul "Capul tau va cadea".
Numeroase persoane au petrecut noaptea in Piata Tahrir, care este, de martea trecuta, centrul manifestatiilor contra regimului.
Elicopterele survoleaza cu regularitate centrul capitalei egiptene, iar armata controleaza numeroase cai de acces in centrul orasului, scrie aljazeera.net.
Mubarak nu vrea sa plece
Actualul presedinte l-a insarcinat pe proaspatul vicepresedinte, Omar Suleiman, sa inceapa imediat dialogul cu fortele politice, pentru a initia reforme constitutionale.
"Presedintele mi-a cerut sa iau imediat legatura cu toate fortele politice, sa dialogam pe marginea tuturor problemelor si sa ajungem la un acord pentru reforme constitutionale si legislative", a spus Omar Suleiman, vicepresedintele Egiptului.
Vicepresedintele a vorbit despre repetarea recentului scrutin legislativ in anumite circumscriptii si a promis din nou ca autoritatile vor lua masuri rapide pentru combaterea somajului, saraciei si coruptiei.
Noile declaratii nu le-au schimbat hotararea demonstrantilor instalati de cateva zile in centrul capitalei.
Blocajul mediatic si online
Singurul furnizor de internet care mai era activ a fost blocat, dar egiptenii pot publica mesaje pe Twitter apeland cateva numere de telefon. Unic semn de normalitate, politia a inceput sa revina pe strazi si numarul jafurilor a scazut.
Oamenii mai fac cu randul cate un drum acasa si aduc mancare si apa. Piata e inconjurata de tancuri si sarma ghimpata si armata supravegheaza manifestatia anuntata pentru azi.
Egiptul e paralizat dupa sapte zile de proteste. Bancile sunt inchise, ATM-urile sunt goale, benzinariile n-au mai fost aprovizionate. Trenurile nu au mers luni, pentru ca oamenii sa nu poata veni la manifestatii.
Lumea intreaga resimte revoltele din Egipt
Pe bursa de la Londra, pretul petrolului Brent (din Marea Nordului) a depasit pentru prima data din 2008 incoace valoare de 100 de dolari pe baril. Cu toate acestea, analistii spun ca investitorii nu mai sunt influentati atat de mult in decizii de situatia din Orientul Mijlociu si ca se concentreaza mai mult pe rezultatele bune in privinta inflatiei zonei euro, sau pe prognozele de crestere din China, scrie Reuters.
Temerile vizeaza acum si pretul graului, care creste si din cauza opririi exporturilor dinspre Egipt si alte state din Orientul Mijlociu.
Armata egipteana: Nu vom folosi forta. Revendicarile populatiei, legitime
Al-Jazeera: 150 de morti si 4.000 de raniti in Egipt
Egiptul fierbe. ElBaradei catre manifestanti: Rabdare, schimbarea va veni
Se pregateste greva generala in Egipt: peste 1 milion de participanti
Sursa: CNN, AFP, Al Jazeera, BBC NEWS, CNN, Mediafax, Pro TV, Reuters
Etichete: proteste, egipt, violente,
Dată publicare:
01-02-2011 07:25