"Prima Casa": 18 banci se bat sa acorde credite romanilor
Pana sa ia startul programul "Prima casa", au pornit intrebarile: de unde vor lua clientii restul de bani, daca bancherul le evalueaza apartamentul la un pret mai mic sau ce se va intampla in cazul locuintelor mai scumpe de 60.000 de euro?
Joi ar trebui sa aflam care sunt unitatile financiare ce vor da credite garantate de stat. Ar fi 18 pe lista, iar imprumuturile ar trebui sa fie acordate chiar de luna viitoare. Cele mai interesate banci sa participe la programul "Prima Casa" sunt deja pe lista de saptamana trecuta si estimeaza un plafon de 50 de milioane de euro, adica aproximativ 800 de clienti fiecare. Cele care au aderat ultimele au bani mai putini de dat cu imprumut.
Ce se intampla daca un client a gasit o casa de 60.000 de euro, pe care banca o evalueaza insa la un pret mai mic, dandu-i automat un credit mai mic? Specialistii imobiliari sustin ca in asemenea cazuri, multi romani care nu au decat minimul de 5% pentru imprumut ar putea renunta, mai ales ca bancile nu se arata mai ingaduitoare in analiza dosarului.
Bancile analizeaza si problema celor care vor credit prin programul guvernamental pentru o locuinta mai scumpa. La un apartament de 100.000 de euro, teoretic ar trebui sa vina cu diferenta de 40.000 de euro, dar daca nu o au?
"Dincolo de garantia de 60.000 poate sa existe o intelegere cu banca pentru o garantie suplimentara si pentru un credit suplimentar, pe care sa-l dea banca in conditiile in care apare increderea", explica Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
Pentru "Prima casa", Guvernul anunta un plafon maxim de garantare pe 2009 de 1 miliard de euro, pentru 16.000 de dosare de credit. Totusi, bancile estimeaza ca tranzactiile incheiate ar putea fi mai putine.