Noul Cod Fiscal aduce si impozite mai mari pentru romani

Ultimul update: Duminica 28 Octombrie 2012 12:27
Data publicarii: Joi 01 Iulie 2010 00:00
Categorie: Financiar

Impozitele mai mari sunt si ele pe lunga lista de noutati cu care vine peste noi acest 1 iulie.

Noul Cod Fiscal a intrat in vigoare, asa ca vor fi taxate suplimentar alte forme de venit, cum sunt tichetele de masa, dobanzile pentru depozitele bancare, drepturile de autor.

Nu scapa nici proprietatile. Taxele pentru masini se vor majora cu pana la 150%, iar cele pentru locuinte, la randul lor, urca.

Premierul Boc s-a grabit foarte mult cu ultimele modificari ale Codului Fiscal. Ordonanta de Urgenta a fost aprobata miercuri dupa-amiaza de Guvern, iar seara a fost deja publicata in Monitorul Oficial.

Actul prevede cresterea impozitului anual pentru automobile cu 20% in cazul celor uzuale cu motoare sub 2 litri. La cele mari, de peste doi litri, taxa va fi mai mult decat dubla.

In cazul celor care au in proprietate mai multe locuinte, s-a renuntat la ideea unei "taxe de solidaritate" care sa fie aplicata doar anul acesta. S-a ales in schimb cresterea impozitului pe locuintele suplimentare. Astfel, de la a patra locuinta in proprietate, impozitul va fi de patru ori mai mare.

Pentru locuinta de domiciliu, adica cea trecuta in cartea de identitate, se plateste impozitul normal, iar pentru urmatorele se tripleaza fata de nivelul actual. Astfel, pentru cea de a patra locuinta, impozitul se majoreaza cu nu mai putin de 300%.

Ordonanta publicata in Monitorul Oficial spune ca taxa creste cu 14% la masinile de pana la 1600 de centimetri cubi, si cu 20% la cele cu motoare intre 1600 si 2000 de centimetri cubi. La masinile cu motoare mari, taxele vor fi mai mult decat duble. De exemplu, la o masina cu motor de 3,5 litri, taxa va sari de 5.000 de lei pe an.

Impozitarea suplimentara a masinilor si locuintelor se adauga altor masuri similare, de la impozitarea tichetelor de masa, de cresa sau de vacanta, pana la impozitarea platilor compensatorii ale celor care isi vor pierde locurile de munca prin concedieri colective.

Dobanzile incasate pentru economiile pastrate la banca vor fi si ele impozitate cu 16%, asa ca o mare banca a anuntat ca de joi mareste si ea dobanda tot cu 16% pentru a compensa pierderea suferita de clienti prin taxare.

Cei care primesc drepturi de autor vor fi loviti de doua ori, prin cresterea impozitului, dar si prin introducerea platii contributiilor sociale. De altfel, Clubul Roman de Presa si Patronatul Presei Romane au anuntat ca vor face toate demersurile pentru eliminarea acestor contributii.

Comisia de buget: Impozit forfetar desfiintat, TVA de 5% pentru alimente
Comisia de buget: Impozit forfetar desfiintat, TVA de 5% pentru alimente
VIDEO PROTVPLUS.RO
Burse
Băncile austriece cu expunere pe România au scăzut pe bursele internaționale
Cea mai neagră zi la bursă din ultimii 7 ani. Analiză: Care sunt cele mai afectate companii
APAPR: Propunerile Guvernului pentru Pilonul II aruncă România în haos
OTP Bank, amendată de ANPC şi somată să restituie sute de milioane. Reacţia băncii
Reprezentanții mediului de afaceri critică dur măsurile fiscale anunțate de Teodorovici
Scăderea Bursei de la Bucureşti a depăşit 10%. Bănci şi companii din energie, pe roşu
Brexit
May pregătește cea mai proastă variantă de Brexit. Mii de militari, gata să intervină
Prețul gazelor naturale, plafonat la 68 lei/MWh din cauza ”comportamentului producătorilor”
Românii vor putea să se retragă de la Pilonul II de pensii. Condițiile anunțate
Începe programul ”rabla pentru electrocasnice”. Ce valoare vor avea voucherele
Cei mai buni angajatori din România în 2018. În top 10 se află și două instituții de stat
Ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu a făcut precizări despre viitoarea taxă auto