Masuri de austeritate in mai toate tarile europene din zona euro

Ultima actualizare: 15-04-2012 00:42

Una calda, alta rece. Asa vin vestile despre economia europeana. Cea mai buna dovada este Ungaria, unde guvernul este hotarat sa treaca la masuri reale de austeritate, chiar daca tara vecina pare sa fi trecut de recesiune.

Intre timp, alte tari europene, in special acelea din zona euro, incearca sa refaca pe ultima suta de metri echilibrul dintre venituri si cheltuieli.

Potrivit datelor prezentate de guvernul de la Budapesta, Ungaria a avut o usoara crestere economica, de 0,9%, in primele luni ale acestui an. Chiar si asa, proaspatul premier de dreapta Viktor Orban promite reducerea salariilor din sistemul bugetar si eliminarea privilegiilor, precum masinile si celularele oferite gratuit demnitarilor. In plus, va fi impusa o taxa speciala bancilor pentru urmatorii sase ani si vor fi interzise creditele ipotecare, controlate de banci straine.

Masuri ferme si in Portugalia. Guvernul socialist al premierului Jose Socrates a anuntat reducerea cu 5% a salariilor de frunte din sectorul bugetar, inclusiv ale ministrilor si parlamentarilor. Va creste si taxa pe valoare adaugata cu un procent, iar persoanele cu venituri de peste 150.000 de euro vor plati o taxa speciala, care in 2013 ar trebui sa ajunga la 45%.

Reduceri si la Dublin. Guvernul irlandez a ajuns deja la al treilea pachet de austeritate intr-un an si jumatate. Si aici salariile se vor reduce cu cel putin 5%, odata cu ajutoarele sociale, inclusiv alocatiile pentru copii. In plus, Dublinul a introdus o taxa speciala, privind noxele de carbon - 15 euro la tona de CO2.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Share în bucate cu Alex Petricean - Mămăligă fiartă în zer, cu ciuperci

21:04
Alt Text!
ePlan
Schimbări de comportament, tendințe, evoluție ecosistem si oportunități de dezvoltare deschise prin eMAG Marketplace cu Florin Filote - Vicepreședinte eMAG pentru marketplace și vânzări corporate

30:44
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 24 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!