Masuri de austeritate in mai toate tarile europene din zona euro
Una calda, alta rece. Asa vin vestile despre economia europeana. Cea mai buna dovada este Ungaria, unde guvernul este hotarat sa treaca la masuri reale de austeritate, chiar daca tara vecina pare sa fi trecut de recesiune.
Intre timp, alte tari europene, in special acelea din zona euro, incearca sa refaca pe ultima suta de metri echilibrul dintre venituri si cheltuieli.
Potrivit datelor prezentate de guvernul de la Budapesta, Ungaria a avut o usoara crestere economica, de 0,9%, in primele luni ale acestui an. Chiar si asa, proaspatul premier de dreapta Viktor Orban promite reducerea salariilor din sistemul bugetar si eliminarea privilegiilor, precum masinile si celularele oferite gratuit demnitarilor. In plus, va fi impusa o taxa speciala bancilor pentru urmatorii sase ani si vor fi interzise creditele ipotecare, controlate de banci straine.
Masuri ferme si in Portugalia. Guvernul socialist al premierului Jose Socrates a anuntat reducerea cu 5% a salariilor de frunte din sectorul bugetar, inclusiv ale ministrilor si parlamentarilor. Va creste si taxa pe valoare adaugata cu un procent, iar persoanele cu venituri de peste 150.000 de euro vor plati o taxa speciala, care in 2013 ar trebui sa ajunga la 45%.
Reduceri si la Dublin. Guvernul irlandez a ajuns deja la al treilea pachet de austeritate intr-un an si jumatate. Si aici salariile se vor reduce cu cel putin 5%, odata cu ajutoarele sociale, inclusiv alocatiile pentru copii. In plus, Dublinul a introdus o taxa speciala, privind noxele de carbon - 15 euro la tona de CO2.