Moneda nationala se simte mai bine! Un euro e acum 3,76 lei


Ultimul update: Miercuri 18 Iulie 2012 08:21
Data publicarii: Vineri 10 Octombrie 2008 00:00
Categorie: Stiri Economice

Leul da semne reale ca se simte mai bine si a intrat, vineri, in a sasea zi in care s-a apreciat. Potrivit cursului oficial, moneda nationala a castigat sase bani fata de euro, evident cu sprijinul BNR.


Impins de la spate de BNR, leul trece printr-o perioada de revigorare.

Saptamana aceasta a recuperat 16 bani fata de euro. Cu alte cuvinte, e vorba despre o apreciere de peste 4%. Acest lucru ar fi fost imposibil fara sprijinul BNR, sprijin pe care il suspectau specialistii inca de saptamana trecuta.

Vineri, BNR a intervenit in piata pentru prima oara in ultimii trei ani si a cumparat de la banci lei in valoare de 40 de milioane de euro.

In acest context favorabil pentru economia romaneasca, autoritatile le transmit din nou romanilor ca nu au de ce sa se ingrijoreze in privinta bancilor.

Bursa, in schimb, continua sa sufere la fel ca suratele ei din intreaga lume. Chiar daca vineri dimineata s-au luat masuri fara precedent si tranzactiile au fost incheiate doar pe finalul sedintei bursiere, indicii au inregistrat in continuare scaderi, de pana la 15%. Chiar si asa, impactul asupra economiei reale este mic, dat fiind numarului restrans al investitorilor.

Urmeaza insa o saptamana dificila pentru pietele emergente, inclusiv Romania, in conditiile in care nimeni nu se incumeta sa spuna daca pietele din Statele Unite vor continua sa cada sau nu, iar bancile europene au inca probleme pe bursele la care sunt cotate.

Peste cateva zile, ordonanta de guvern privind majorarea plafonului de garantare a depozitelor de la 20, la 50.000 de euro va fi aprobata, spune presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. Mai trebuie sa se stabileasca doar contributia bancilor la acest fond de garantare.

In prezent este de 0,1% din depozitele fiecarei banci si, se pare, ca nu va depasi nivelul de 0,15%.

Atentie insa! Fondul national ii protejeaza pe cei care au economii la bancile inregistrate ca persoane juridice in Romania. Depozitele facute la subsidiarele bancilor din alte tari, adica la filialele din Romania ale bancilor din strainatate, sunt asigurate de fondurile din tarile respective unde sunt inregistrate bancile.

Criza se adanceste! Bursele din toata lumea se duc la vale
Basescu pune caderea leului pe seama galcevii dintre Guvern si Parlament
Echilibru: cursul leu/euro se va stabiliza
VIDEO PROTVPLUS.RO