Leii bancilor au devenit scumpi pentru Finante

10-09-2008 00:00


Leu

Ministerul Economiei si Finantelor a respins ieri toate ofertele din partea bancilor pentru cumpararea de certificate pe sase luni, clasificand drept „neacceptabile” randamentele cerute.

Potrivit anuntului de licitatie, Trezoreria isi propusese ieri sa atraga 400 de milioane de lei, iar ofertele bancilor au totalizat 506 milioane de lei. La ultimele licitatii statul acceptase sa plateasca 11% pe an. Dobanzile pe piata interbancara au urcat insa in utlimele zile chiar spre 14% pe an pentru scadenta de 6 luni.

Analistii se asteptau de altfel ca statul sa respinga integral ofertele de cumparare de titluri, avand in vedere dobanzile ridicate. Pe piata monetara se resimte o presiune importanta pe lichiditati. Totusi, BNR nu a mai intervenit de la jumatatea lunii august pentru a injecta lei in piata.

De altfel, atitudinea bancii centrale a atras criticile jucatorilor, care atentioneaza ca rolul de semnal al ratei dobanzii de politica monetara a slabit din nou foarte mult, desi teoretic este principalul instrument pe care BNR ar trebui sa-l foloseasca in contextul strategiei de tintire a inflatiei. Astfel, BNR a tolerat mentinerea dobanzilor la cateva puncte peste rata de 10,25% pe an zile la rand, fara a semnala ca ar putea interveni pentru a atenua presiunile pe lichiditate.

In acest context, scrie Ziarul Financiar, bancile considera ca angajamentul Consiliului de Administratie privind „gestionarea ferma a lichiditatii de pe piata monetara”, reluat in mai toate comunicatele de presa referitoare la decizii de politica monetara, sunt lipsite de suport real, interventiile avand mai degraba caracter discretionar. BNR nu a mai injectat lei pe piata de pe 18 august.

Finantele acceptasera in ultimele luni sa plateasca randamente in crestere pentru toate maturitatile. Spre exemplu, la certificatele de trezorerie pe sase luni randamentul a urcat de la circa 6% in urma cu un an la 11%, in aceasta vara. Cel mai mare randament a fost platit de Trezorerie la titlurile pe un an, de 11,25%.

Daca in primele luni ale anului statul respingea in mod frecvent toate ofertele de cumparare de titluri, din vara a inceput sa plateasca randamente mai mari pentru a atrage sume, chiar daca nu la nivelul planificat. Aceasta schimbare vine pe fondul cheltuielilor bugetare mai mari, care au necesitat atragerea de finantari.

Sursa: Ziarul Financiar

Tags: leu, finante, banca,

VIDEO PROTVPLUS.RO