Isarescu: Sunt impotriva unei amnistii fiscale

Mugur Isarescu

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a facut, la postul public de televiziune, o analiza economica a anului 2010 si a vorbit despre principalele directii pe care ar trebui sa le urmeze Romania anul acesta.Vezi, in text, sinteza declaratiilor.

 

Guvernatorul BNR a facut referire si la iesirea din criza a Romaniei, insa el a recomandat un "optimism prudent", chiar daca exista o nerabdare a populatiei pentru o "insanatosire" grabnica.

Cu toate acestea, Mugur Isarescu este de parere ca economia are toate sansele sa creasca in acest an.

Sinteza principalelor declaratii ale guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, la postul public de televiziune:

Citește și
Protest bugetari
Isarescu: Reformele din aria bugetarilor ar putea dura inca 1-2 ani

-► Dezechilibrul dintre numarul contribuabililor si cel al pensionarilor

Multi militari au ajuns pensionari din cauza reformelor si au dreptate atunci cand spun ca nu trebuie sacrificati, insa aritmetica bugetara este cinica si nu asculta de motivatiile sociale, a declarat seful bancii centrale, citat de Mediafax.

El a explicat ca trebuie luate masuri pentru a reduce dezechilibrul intre numarul contribuabililor si cel al pensionarilor: sa fie stimulata munca si mediul de afaceri, iar pensionarea sa fie "temperata".

-► Politicienii

Intrebat ce sfat le-ar da politicienilor, Isarescu a spus ca acestia "trebuie sa se schimbe" si .. sa promita mai putin! El le-a recomandat totodata sa angajeze experti in economie, astfel incat sa cunoasca aritmetica financiara.

-►Criza economica

"Insist asupra acestui lucru (optimism prudent - n.r.), dar nu optimism legat de sperante exagerate, si cu conditia unui minim de rabdare, ca observ chiar de la inceput de an, asa, un fel de nerabdare, ca si cum ne putem insanatosi imediat", a spus guvernatorul BNR, citat de Mediafax.

Mugur Isarescu a explicat ca economia are toate sansele sa-si reia cresterea in acest an, insa aceasta revenire va fi graduala.

"In primul rand, exporturile sunt cele care trag si au efect multiplicator asupra productiei si productiei industriale. Datele privind productia industriala pe noiembrie arata o tendinta de crestere..." - a spus seful bancii centrale, care a insistat ca "optimismul" trebuie sa fie moderat.

-► Banii de la China

Intrebat de ce Romania nu ia un imprumut de la China, Mugur Isarescu a explicat ca, pe langa conditiile avantajoase ale unui imprumut de la FMI, mai intervine si aspectul credibilitatii de care beneficiaza pe plan international o tara atunci cand are un acord cu FMI.

"Nimeni nu isi da bani pe degeaba. Banii de la FMI sunt intre cei mai ieftini, iar perioada de gratie nu e deloc rea. in plus, intervine chestiunea de credibilitate. Romania e intr-o umbra de credibilitate pe plan international. Asa se intampla cand ajungi in deficit al balantei de plati. Iti trebuie o unda verde, o stampila - poate nu e cel mai potrivit termen - ca ai politici credibile. Ne trebuie acest lucru mai mult decat banii", a spus guvernatorul BNR, citat de Gandul.

-►Despre arieratele statului roman

Intrebat daca arieratele reprezinta o problema mare a economiei, a raspuns afirmativ: "Da, foarte mare. Acest fenomen trebuie eradicat. O economie de piata nu poate sa functioneze daca se consuma ceva si nu se plateste".

De altfel, Isarescu a comparat datoriile pe care statul le are cu "un credit salbatic, obtinut pe usa din dos". El a precizat ca trebuie gasite modalitatile prin care apare risipa banului public, si, posibil, frauda.

-►Despre o eventuala amnistie fiscala

Fara nicio ezitare, oficialul Bancii Centrale s-a declarat impotriva unei amnistii fiscale. El a amintit de "Conu Leonida", celebrul personaj al lui Caragiale, care vorbea de "o lege de muraturi care sa ierte de plata datoriilor, o iertaciune".

-►Inflatia

Inflatia va scadea, cu conditia sa nu apara noi majorari de taxe si impozite, a spus Isarescu, citat de Gandul. El este de parere ca, pana spre sfarsitul anului, inflatia va scadea pana la 4%, cu conditia sa nu mai apara noi ajustari de taxe si impozite.

-► Ieftinirea creditelor

"Creditele speram sa se ieftineasca. Vom incepe cu apropierea marjelor de dobanda de pe piata creditului spre 6%, adica spre ceea ce este pe piata monetara".

-► Recesiunea, pe plan european

Intrebat daca exista semne ca marile tari ar iesi din criza, Mugur Isarescu a spus ca exista posibilitatea ca fenomenul sa continue, iar in Europa acesta chiar se va accentua, din cauza problemei datoriilor suverane.

-► Aderarea la zona euro

Termenul tintit pentru intrarea in zona euro, anul 2015, reprezinta, in opinia guvernatorului BNR "un fel de far care ne face sa nu pierdem drumul".

"Depinde ce vom face in 2011 si 2012. Daca in 2012 vom dovedi slabiciuni electorale, termenul (de aderare la zona euro- n.red.) se va indeparta. Nu ar fi o catastrofa daca (anul intrarii in zona euro- n.red.) ar fi 2015 sau 2016" - a spus Isarescu la postul public de televiziune, citat de Gandul.

-►De ce nu accepta functia de premier

"Nu am vrut nici in 2000. Este o functie grea, de maxima responsabilitate. Daca ma asez pe un scaun, incerc sa fac tot ce pot mai bun. Este o functie extrem de solicitanta. Iti trebuie o anumita varsta, o anumita vigoare. (…)Nu sunt de acord cu parerea ca numai un prim ministru poate sa schimbe totul. Sunt mult mai multe lucruri ce trebuie schimbate in conducerea unei tari, nu numai numele unui prim ministru", a explicat guvernatorul BNR.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Isarescu: Marirea TVA putea fi evitata
Isarescu: Marirea TVA putea fi evitata

Majorarea TVA de la 19% la 24% putea fi evitata si a pus presiune mare pe mediul de afaceri, in timp ce reducerea fondului de salarii din sectorul bugetar are cele mai bune efecte pe termen lung, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Isarescu: Reformele din aria bugetarilor ar putea dura inca 1-2 ani
Isarescu: Reformele din aria bugetarilor ar putea dura inca 1-2 ani

Romania are nevoie de implementarea de reforme "mai profunde" in aria alocatiilor sociale si a personalului din sectorul public, care ar mai putea dura inca 1-2 ani, ceea ce va duce la intarzierea adoptarii euro fata de calendarul stabilit pentru 2015.

Isarescu: Noi am redus dobanda, bancile ioc!
Isarescu: Noi am redus dobanda, bancile ioc!

Mugur Isarescu crede ca bancile centrale se vor implica tot mai mult in economia reala, pentru a asigura stabilitatea financiara, dar si cadrul de transmisie a mecanismelor de politica monetara.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.