In Franta, uzinele se inchid una dupa alta, iar somajul creste
Numai in februarie, au disparut 80.000 de locuri de munca. Actiunile de protest devin tot mai radicale, de la demonstratii "incendiare" in strada, pana la un manager luat ostatic.
Zeci de cauciucuri au fost incendiate pe stazile Parisului de muncitorii care-si pierd locurile de munca. Protestatarii ii reprezinta pe angajatii fabricantului german de anvelope "Continental", care a anuntat inchiderea uzinei de la Clairoix, din estul Frantei. Astfel, inca 1.200 de oameni vor ramane pe drumuri, ingrosand randurile somerilor.
Oamenii spun ca guvernul le-a promis garantii, dar acum ii duce cu vorba.
Statisticile oficiale, publicate marti seara, arata ca numai in luna februarie, s-au inregistrat 80.000 de noi someri in Franta.
Sub efectul crizei, furiosi ca isi pierd locurile de munca, si alti salariati au decis sa-si radicalizeze actiunile. Angajatii de la o uzina din centrul tarii, aprtinand grupului american de produse framaceutice 3M, si-au luat pur si simplu ostatic directorul. Conducerea a anuntase desfiintarea a jumatate din locurile de munca.
Directorul a venit sa negocieze compensatiile financiare, dar viitorii someri, furiosi pentru ca le-au fost oferiti prea putini bani, l-au luat ostatic. "Aceasta actiune e singura noastra moneda de schimb, dar nu va fi niciun act agresiv", a spus un lider sindical.
In Marea Britanie, casa din Edinburgh a fostului boss de la Royal Bank of Scotland, Fred Goodwin a fost vandalizata. Este cel care a "patronat" pierderile colosale ale bancii si apoi s-a retras, primind, la numai 50 de ani, o... "pensie" de 700.000 de lire anual. Un mesaj anonim trimis presei avertizeaza: "Acesta e doar inceputul"!