E oficial: Romania imprumuta 20 de miliarde de euro de la FMI si CE!
Romania a batut palma cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, pentru un imprumut care se apropie de 20 de miliarde de euro. Conditiile impuse tarii noastre nu sunt la fel de dure ca in Ungaria sau Ucraina.
Taxa pe valoarea adaugata si cota unica raman la fel. In schimb, sistemul de pensii si cel de salarizare pentru bugetari se modifica din temelii
Prin acordul convenit miercuri, Romania va primi aproape 20 de miliarde de euro, timp de 2 ani. Cea mai mare parte a banilor, adica 12,9 miliarde de euro, vin de la FMI si vor intra in rezerva valutara a Bancii Nationale, pentru sprijinirea leului.
Prima transa de 5 miliarde de euro este anuntata pentru inceputul lunii mai. Iar dobanda medie a imprumutului de la FMI este de 3,5% pe an.
Imediat dupa anuntul acordului, leul s-a intarit usor, cu doi bani fata de euro.
De la Uniunea Europeana, Romania va lua 5 miliarde de euro, imprumut care va finanta in primul rand deficitul bugetar. Primii bani europeni urmeaza sa intre in tara in iulie, iar dobanda pentru acest imprumut este mai mica, undeva intre 2 si 2,5%.
Inca 2 miliarde vor veni de la Banca Mondiala si de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Banii sunt destinati economiei si sistemului bancar.
Anuntul oficial a fost facut la 10.00, ora Romaniei, iar efectele nu s-au lasat asteptate. 20 de minute mai tarziu, leul a castigat 2 bani fata de euro pe piata interbancara. Iar riscul de tara pentru Romania de pe pietele internationale a coborat de la 5,5 la 5%. Autoritatile ne asigura ca o sa fie si mai bine.
Vor fi insa si conditii. In 2009, fondul de salarii va ingheta, iar in 2010, ar putea chiar sa scada. Cu alte cuvinte, daca Executivul decide sa creasca lefurile unor bugetari, ar trebui sa taie din veniturile altora, ori sa dea afara din oameni.
Pe de alta parte, sistemul de pensii va fi regandit, iar legea salarizarii unice va fi conceputa sub atenta supraveghere a expertilor internationali.
Doua treimi din suma imprumutata vor folosi pentru stabilizarea cursului si pentru deblocarea creditarii.
Joi, delegatia FMI va pleaca in Austria. Expertii vor discuta cu reprezentanti a noua dintre cele mai importante banci internationale prezente in Romania.
Romania a scapat ieftin fata de celelalte tari care au apelat la ajutor FMI. Vor urma insa vremuri grele. Potrivit estimarilor Fondului, economia o sa scada anul acesta cu 4%. Iar in 2010, discutam despre crestere economica 0.
Deficitul bugetar stabilit pentru 2009 este de 5,1% si nu va cobori sub 3 procente inainte de 2011.
Cei de la FMI au cerut bancii nationale sa duca, pana la sfarsitul anului, inflatia sub 4,5%.