Euro ar putea deveni moneda noastra nationala mai devreme decat ne imaginam

25-02-2009 00:00

Cel putin in viziunea premierului si a presedintelui senatului, care cred ca Romania ar trebui sa accelereze programul de aderare la zona euro. Finantistii sunt mai putin exaltati si considera ca nu vom indeplini conditiile inainte de 2014.

Avantajele si dezavantajele trecerii la moneda euro:

In primul rand, romanii vor fi scutiti de griji in ceea ce priveste cursul. Mai ales ca in ultimele luni au avut multe de suferit din cauza deprecierii masive a leului.

De asemenea, trecerea la moneda unica va reduce costurile suportate de firme in activitatile de comert si va oferi un plus de stabilitate economiei romanesti.

Este foarte important cursul la care se va face trecerea de la lei, la euro. Daca se va lua in calcul un nivel depreciat al leului, atunci vor creste preturile. De pilda, in cazul Germaniei, preturile au explodat iar puterea de cumparare a scazut dupa ce marca a fost inlocuita cu euro.

In plus specialistii avertizeaza ca salariile nu vor mai creste atat de usor.

Iar Banca Nationala a Romaniei nu o sa mai dicteze dobanzile ceea ce inseamna ca inflatia va fi mult mai greu de controlat.
 

Autoritatile vor ca Romania sa adopte moneda euro inainte de 2014.

Mai toti specialistii sustin insa ca ne grabim. Romania nu are cum sa indeplineasca toate conditiile de aderare inainte de termen.

"Romania nu adopta euro atunci cand vrea, ci atunci cand indeplineste conditiile impuse de Bruxelles. Si este greu de crezut ca acestea vor fi relaxate cat timp multe state s-au chinuit sa le indeplineasca", a declarat Razvan Voican - redactor Ziaul Financiar.

Adica deficitul bugetar, inflatia si datoriile statului trebuie sa fie toate foarte mici. Iar leul nu are voie sa se deprecieze cu mai mult de 15% fata de euro timp de doi ani, pentru ca Romania sa primeasca unda verde de la Bruxelles.

Totusi, in contextul crizei, din ce in ce mai mult voci sustin ca zona euro ar trebui extinsa. Si premierul Ungariei a declarat ieri ca tara sa ar trebui sa treaca la euro mai repede decat si-a propus.

Pana acum, doar doua tari din Europa Centrala au aderat la zona euro: Slovenia si Slovacia.


VIDEO PROTVPLUS.RO