Boc: Setul de masuri anticriza va fi adaptat "din mers"

25-02-2009 00:00

Emil Boc

Setul de masuri anticriza adoptat de Guvern va fi modificat pe parcurs, in functie de evolutia situatiei economice interne si la nivel international, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc.

Mai mult, Guvernul si-a stabilit ca obiectiv sa ridice ratingul de tara al Romaniei intr-un interval rezonabil, pentru a putea contracta imprumuturi la dobanzi care sa permita statului o buna finantare a economiei, a declarat Boc, citat de Mediafax.

El a aratat ca Guvernul are vointa si determinarea ca deficitul bugetar sa fie mentinut in acest an la 2% din PIB, pentru "recastigarea credibilitatii externe".

Doua dintre cele trei mari agentii de rating, Standard& Poors si Fitch, au coborat la finele anului trecut ratingul Romaniei in categoria nerecomandat pentru investitii.

De altfel, unelele dintre masurile anticriza cuprinse in buget se refera la  majorarea contributiilor la sistemul de Asigurari Sociale cu 3,3%. Ceea ce inseamna ca unii dintre angajatori ar putea micsora salariile cu 3,3%, ca sa nu plateasca mai mult la buget. 

La capitolul masuri sociale, Guvernul a aprobat introducerea pensiei sociale minime de 300 de lei, incepand cu 1 aprilie. Cei care au acum o pensie mai mica vor primi in plus diferenta pana la 300 de lei. De la 1 octombrie 2009, pensia sociala minima va urca insa la 350 de lei.

Tot pentru protectia persoanelor in varsta, statul va compensa 90% din pretul medicamentelor, valabil numai pentru cei care au pensii mai mici de 600 de lei. 

Pentru a incuraja intreprinderile, Guvernul a modificat joi si Codul Fiscal. Astfel, statul nu va mai pune impozit pe profitul reinvestit de firme.

In alta ordine de idei, seful PDL, Emil Boc, a cerut Organizatiei PDL Dolj sa-l demita pe Constantin Iancu din calitatea de membru al acestui partid.

Mai mult decat atat, Emil Boc, in calitate de premier, i-a solicitat ministrului agriculturii, Ilie Sarbu, sa-l elibereze din functie pe Constantin Iancu, sef la Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO