Grecia, sperietoarea Romaniei! Cum au ajuns la fundul sacului
Intai a fost tranzitia, apoi intrarea in NATO si aderarea la Uniunea Europeana. De peste 20 de ani alergam catre ceva. Acum, vrem sa evitam "grecizarea" Romaniei, asa cum spunea chiar presedintele Traian Basescu.
Grecia a ajuns la fundul sacului, dupa ce doua generatii de politicieni au adancit risipa, in timp ce grecii se distrau de mama focului. Petrecerea s-a terminat brusc ... si toti cauta acum solutii disperate.
Acum, cert este faptul ca grecii vor saracii si vor fi nevoiti sa isi schimbe stilul de viata. Este ca si cum ai trimite un adolescent la munca dupa un chef nesfarsit. Caldura soarelui, apropierea marii, turismul ca principala industrie, educatia din familie, valorile si aspiratiile societatii au facut din Grecia un urias club de noapte.
Ca sa poata petrece pana dimineata, la pranz ... strazile se pustiesc pentru ca grecii, indiferent de statutul social, isi fac somnul de dupa-amiaza. Deocamdata.
Pe de alta parte, grecii si romanii seamana cand vine vorba despre pasiunea pentru munca. Suntem oportunisti ai sortii, iar grecii au profitat la maximum de banii altora. In ultimii 20 de ani au lasat deficitul sa creasca prin tot mai multe imprumuturi externe care au mers in investitii masive in infrastructura pentru Jocurile Olimpice, spre exemplu. In rest nu au facut decat sa ii astepte pe straini la cheltuiala.
Putinii bani ai statului elen sunt tocati si de un aparat guvernamental stufos, exagerat de bine platit si imposibil de concediat pentru ca e protejat de constitutie.
O boala si mai grava a bugetului Greciei este evaziunea fiscala generalizata. Pana de curand, nimeni, de la taximetrist la chelner, nu taia bon fiscal. Medicii cu vile luxoase declarau venituri de numai 300 de euro pe an, iar bogatii nu isi declarau proprietatile. Au intrat in zona euro mascand aceste gauri din economie prin rostogolirea unor credite tot mai mari care nu mai faceau decat sa plateasca ratele la imprumuturile vechi.
In timp ce guvernul taie salarii, mareste varsta de pensionare si pregateste restructurarile din sectorul public, oamenii de afaceri incep sa fuga de Grecia. 10 miliarde de euro au iesit din banci catre Cipru sau Elvetia. Si ca tot vorbim de banci: se anunta fuziunea unora cu nume sonore si afaceri, mai ales la Bucuresti, tocmai pentru a supravietui.
Criza are insa si supravietuitori. Peste 200.000 de romani muncesc si traiesc neoficial in Grecia. Putini se plang de saracie, cata vreme ii tin puterea si pofta de munca.
Intre timp, grecii o tin dintr-o greva in alta. Furia impotriva clasei politice a ajuns in sondaje la peste 95% din populatie.
Cu sindicalistii la geam, Guvernul cauta solutii disperate. Se negociaza pentru investitii masive cu oricine are bani. Chinezilor li se ofera porturi, arabilor fabrici de combustibil, hoteluri si statiuni libanezilor.