FMI vrea si mai multi bani. Cere 1.000 de miliarde de dolari pentru credite
Fondul Monetar International vrea sa majoreze resursele de creditare de la 750 la 1.000 de miliarde de dolari, pentru a preveni noi crize financiare, potrivit Financial Times. Asta dupa ce anul acesta resursele au fost deja triplate.
Apelul a venit chiar de la directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn: "Chiar si cand nu este criza, un fond mare, care poate interveni masiv, poate ajuta la prevenirea aparitiei problemelor. Chiar daca rolul de finantator nu mai este asa de important, nu inseamna ca nu mai trebuie sa avem o capacitate uriasa de foc. Un fond de 1.000 de miliarde de dolari este o estimare corecta."
Coreea de Sud, stat care din acest an preia presedentia G20, ajuta la alcatuirea planului FMI. Autoritatile de la Seoul spera sa convinga tarile G20 sa sprijine majorarea resurselor institutiei financiare internationale la un summit pe care-l vor organiza in noiembrie.
Fondul vrea ca acordurile de finantare sa fie incheiate in avans si ajustate pentru fiecare stat in parte, pentru a calma nervozitatea invesitorilor legata de oricare tara care se confrunta cu o criza iminenta de lichiditate.
La intalnirea de la Londra, din acest an, a liderilor G20, resursele FMI au fost triplate de la 250 de miliarde de dolari.
Resursele Fondului sunt asigurate din contributia statelor membre, prin plata unor cote in functie de puterea economica a fiecarei tari. Fiecare tara achita cota sa la Fond in proportie de 25%, intr-una dintre valutele acceptate pe plan international: dolarul american, euro, yenul japonez sau lira sterlina, sau in DST (drepturi speciale de tragere), iar restul de 75% in moneda nationala. Cotele sunt revizuite la fiecare 5 ani. Puterea de vot a fiecarei tari este proportionala cu cota subscrisa.