Polonia cere bani imprumut de la FMI si Banca Mondiala

18-06-2010 00:00


Crestere economica

Una dintre cele mai solide economii europene, Polonia, se vede nevoita sa ceara din nou bani imprumut. Singura economie neatinsa de recesiune din Uniunea Europeana solicita inca doua credite: 20 mld. de dolari de la FMI si 1 mld. de euro de la BM.

Banca Mondiala a aprobat deja un imprumut de un miliard de euro pentru Polonia. Este ultimul dintr-o serie de trei credite cerute de Varsovia pentru sprijinirea statului in fata crizei economice mondiale.

Imprumutul este insotit si de recomandarea expertilor pentru guvernul lui Donald Tusk. Acesta trebuie sa implementeze reforme pentru consolidarea finantelor publice, sa incurajeze angajarile si sa amelioreze mediul de afaceri, pentru a ajuta economia sa regaseasca un ritm de crestere puternic.

Cel de-al treilea imprumut va tinti intarirea sectorului serviciilor si sprijinirea reformelor sociale, a precizat Banca Mondiala.

Pe de alta parte, Fondul Monetar International anunta zilele trecute ca Polonia este interesata de o noua linie flexibila de credit, pe o perioada de un an, in valoare de 20,1 miliarde de dolari. 

Linia flexibila de credit este un instrument financiar infiintat de FMI in 2009 pentru economiile cu o situatie solida, dar afectate de criza si accesul dificil la credite.

Fondurile pot fi accesate in functie de necesitati si implica indeplinirea unor criterii in momentul semnarii intelegerii.

Noua linie de credit ar veni in prelungirea unui acord incheiat in mai anul trecut pentru o suma similara.

Polonia a trecut cu bine prin criza financiara mondiala, dar avand in vedere incertitudinile recuperarii economiei mondiale, FMI sustine o linie de imprumut in prelungirea celei anterioare, au declarat oficialii Fondului.

Sursa: Pro TV

Tags: fmi, polonia,

VIDEO PROTVPLUS.RO