Disponibilizari si cresterea taxelor! Asta aduce delegatia FMI in Romania!
UPDATE: Autoritatile romane se pregatesc de teza. Expertii Fondului Monetar International au revenit la Bucuresti si vor sa vada daca respectam acordul de imprumut semnat cu ei.
In stilul clasic insa, oficialii incearca sa ascunda gunoiul sub pres. Adica au respectat deficitul bugetar cerut de americani, dar asta doar pentru ca statul a uitat sa isi achite datoriile catre firmele private, si asa sufocate.
Economia a mers mai prost decat sperau guvernantii, asa ca incasarile bugetului au fost sub asteptari. Iar autoritatile au facut ce era mai la indemana: nu si-au platit datoriile catre sectorul privat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Metoda se bate insa cap in cap cu o alta cerinta importanta a celor de la FMI, si anume tocmai reducerea acestor datorii.
Solutiile sunt simple: pe de o parte reducerea cheltuielilor cu salariile bugetarilor, pe de alta parte cresterea incasarilor din impozite si taxe. Adica fie introducerea de noi biruri, fie majorarea celor existente, inclusiv a TVA-ului.
De rezultatele negocierilor depinde acordarea sau neacordarea urmatoarei transe de imprumut, de 870 de milioane de euro.
Ministrul Sebastian Vladescu a declarat ca executia bugetara pe primul trimestru s-a incadrat in tinta nominala de deficit convenita de 8,25 miliarde de lei, dar veniturile bugetare sunt mai mici decat prognoza. El a precizat ca in discutiile cu FMI va fi abordata si largirea bazei de impozitare.
Autoritatile romane vor discuta cu expertii FMI despre impozitul forfetar, a mai spus ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.
Misiunea FMI, a UE si a Bancii Mondiale a sosit marti la Bucuresti, pentru a evalua modul de indeplinire a angajamentelor din acordul Stand-By si a discuta cu autoritatile despre o serie de politici pe termen mediu.
Analistii se asteapta ca de aceasta data Fondul sa impuna masuri drastice, de la disponibilizari masive la majorari de taxe si impozite.
De la Washington au venit deja semne clare de nemultumire, mai ales ca si evolutia economica este mai slaba decat asteptarile initiale.
Astfel, expertii FMI se asteapta ca economia sa creasca doar cu 0,8% anul acesta, si nu cu 1,3% cat au fost estimarile initiale.
Asa ca tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB este in pericol, mai ales ca autoritatile nu au reusit sa reduca aproape deloc cheltuielile cu salariile bugetarilor si cu pensiile.
Solutii ar fi doua: reducerea urgenta a cheltuielilor prin disponibilizari si cresterea veniturilor statului. Adica prin impozite mai mari si prin obligatia de plata in cazul unora care acum sunt scutiti.
Amploarea acestor masuri va fi stabilita numai dupa ce reprezentantii FMI vor afla care este starea finantelor statului.