Tanasescu, FMI: Romania se va imprumuta si de la UE, anul viitor

Mihai Tanasescu

UPDATE: Romania va incheia cu Comisia Europeana un acord de finantare similar celui actual, odata cu noul aranjament de tip preventiv pe care il va semna la inceputul anului viitor cu FMI, potrivit reprezentantului Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

Acordul de imprumut de anul viitor

"Daca vom face acest aranjament impreuna cu CE, ceea ce cred ca se va intampla, in mod cert va combina un pachet de finantare din partea CE. Acesta va fi cum este si cel actual", a declarat Tanasescu.

El a adaugat ca nu a fost stabilita suma care urmeaza sa fie imprumutata de la UE si nici valoarea noului acord de tip preventiv cu FMI.

Noul aranjament cu Fondul va include o linie de credit care va fi pusa la dispozitie autoritatilor romane doar in cazul unor socuri externe.

Citește și
Guvernul Boc
In PDL se cauta vinovatii, dupa "greseala pe linie" privind reducerea TVA
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Tanasescu a spus din nou ca valoarea noului acord cu FMI va fi cu certitudine mult mai mica decat cea a actualei intelegeri, dar ca ea nu s-a stabilit inca.

De la ora 16:00 delegatia FMI si ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, discuta despre executia bugetara pe 2010 si propunerile privind bugetul pe 2011.

Restructurarile si salrariile bugetarilor

Seful delegatiei FMI, in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca exista un plan de reducere a pierderilor inregistrate de 10 dintre companiile de stat, care implica si concedierea unor angajati.

"Un sector public mai suplu va face ca functionarii ramasi sa fie platiti, in timp, mai bine. Salariile bugetarilor ar putea fi majorate anul viitor, daca aceste concedieri vor avea loc intr-un ritm mai rapid.

Scaderea de 25% a salariilor aplicata de la 1 iulie nu ar trebui inversata", a declarat seful misiunii FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks.

Privatizarea unor companii de stat

Operatorii economici trebuie sa fie mai eficienti, asa ca se va trece la vanzarea pachetelor minoritare sau majoritare detinute la unele societati de catre stat.

"Cu aceasta ocazie, au fost amintite proiectele de privatizare in sectorul energetic: valorificarea pe piata de capital a 15% din capitalul SNTGN Transgaz SA, 9,84% din OMV Petrom, 15% din SNGN Romgaz SA si 15% din CN Transelectrica SA, initierea proceselor de privatizare la SC Cuprumin si SC Oltchim.

S-a vorbit si de tragerea de investitii pentru SC Avioane Craiova, SC Moldomin, SC Uzina Termoelectrica Midia Navodari, Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Craiova si centralele SC Termoelectrica de la Paroseni, Braila, Galati, Borzesti, Doicesti", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Cerintele Guvernului

Guvernul negociaza strategia pe care o va avea de aplicat pe viitor, cu reprezentantii FMI. Se pare ca Executivul va cere deblocarea posturilor din educatie si sanatate, dar si din justitie, administratie si universitati.

Surse guvernamentale au declarat pentru Mediafax ca se va solicita FMI deblocarea posturilor in educatie si sanatate, dar si in alte domenii, unde este nevoie de personal.

Guvernul a pus pe masa negocierilor, se pare, si propunerea de reducere cotei unice de impozitare, cresterea salariului minim la 700 de lei si diminuarea contributiilor la 41%.

Potrivit unor surse, daca aceste masuri ar fi adoptate, ele ar produce o gaura in buget de 2,2 miliarde de euro.

Oficialii FMI vor fi prezenti la noi in tara pana la 1 noiembrie 2010, timp in care se va evalua acordul in derulare si vor incepe discutii pentru incheierea unei noi intelegeri.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Guvernul va cere FMI deblocarea posturilor din sanatate si educatie
Guvernul va cere FMI deblocarea posturilor din sanatate si educatie

Guvernul a decis sa solicite Fondului Monetar International sa accepte deblocarea posturilor in educatie si sanatate, in principal, dar si in alte domenii in care se impun angajari.

In PDL se cauta vinovatii, dupa
In PDL se cauta vinovatii, dupa "greseala pe linie" privind reducerea TVA

UPDATE: Premierul ii acuza pe consilierii ministrilor si pe cei ai parlamentarilor ca nu si-au facut treaba. Ar fi trebuit sa-i atentioneze inainte ce prevad legile. In acelasi timp, mai multi alesi ii cer demisia lui Mircea Toader, liderul lor de grup.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.