Discutie finala privind imprumutul intre Basescu si reprezentantii FMI


Ultimul update: Sambata 29 Septembrie 2012 12:33
Data publicarii: Marti 24 Martie 2009 00:00
Categorie: Stiri Politice

Delegatia FMI s-a intalnit marti, la Palatul Cotroceni, cu presedintele Traian Basescu pentru a-i prezenta varianta finala a conditiilor de imprumut si evaluarea economiei romanesti.

Intalnirea a fost relaxata, iar seful statului le-a spus reprezentantilor Fondului ca dupa incheierea acordului sa se tina de cuvant, si "sa puna presiune pe Guvern".

Intalnirea de la Cotroceni a fost ultima discutie oficiala cu delegatia FMI, inainte de incheierea misiunii sale in Romania.

Miercuri, oficialii Fondului ne vor spune intr-o conferinta de presa cum vad ei economia romaneasca, si care sunt conditiile imprumutului negociat timp de doua saptamani.

Potrivit unor surse apropiate Fondului Romania va imprumuta circa 19 miliarde de euro. 13 miliarde vor veni de la FMI, in baza unui acord stand-by, pe 2 ani.

Luna viitoare, Guvernul va rectifica bugetul, luand in calcul o scadere a economiei de 4% si un deficit bugetar de 4,6%.

Fondul de salarii va fi inghetat, iar Guvernul va putea creste cu putin salariile doar daca va reduce primele si sporurile si va da oameni afara.

Ministerul de Finante se obliga sa inchida toate portitele legale prin care se putea evita plata taxelor catre buget.

Banii de la FMI vor intra in rezerva BNR si vor fi folositi pentru sustinerea cursului si relansarea creditarii.

Imprumutul urmeaza sa fie aprobat de conducerea FMI pe 4 mai. Tot in mai va veni si prima si cea mai mare transa a banilor.

Prim-ministrul a anuntat ca miercuri Guvernul va aproba scrisoarea de intentie catre Fond si Comisie, care contine toate aceste conditii.

VIDEO PROTVPLUS.RO