FMI: Economiile emergente dau semne de supraincalzire
Economiile emergente, care sustin revenirea globala, dau semne de supraincalzire, in conditiile in care presiunile inflationiste cresc, a declarat John Lipsky, prim-adjunctul directorului general al Fondului Monetar International.
"In economiile emergente, care cresc cu 6,5% - 7%, incepem sa vedem primele semne de supraincalzire", a afirmat Lipsky intr-un interviu acordat Reuters. Dupa declinul economic mondial din 2008-2009, pietele emergente isi revin intr-un ritm rapid, in timp ce economiile dezvoltate evolueaza mai lent.
Descurajati de cresterea lenta a economiilor dezvoltate, investitorii au luat cu asalt pietele emergente, aducand capital strain, foarte necesar, dar si riscuri inflationiste. In aceste conditii, China, Brazilia si ale state cu dezvoltare rapida incearca sa limiteze inflatia si sa controleze intrarile masive de capital.
Desi FMI avertizeaza de ceva timp despre riscul presiunii preturilor, afirmatiile lui Lipsky sugereaza ca ingrijorarile institutiei legate de inflatie cresc. Majorarea recenta a preturilor petrolului au actualizat problema inflatiei.
Lipsky a declarat, insa, ca FMI apreciaza ca avansul cotatiilor petrolului este temporar si considera ca majorarea preturilor petrolului de pana la aparitia turbulentelor sociale din Libia reflecta imbunatatirea perspectivei economiei globale.