Finantele s-au mai imprumutat de 1 mld de lei. Datoria publica: 34% din PIB
Finantele s-au imprumutat cu un miliard lei de la bancile comerciale. Scadenta acestuia este de 14 zile, la o dobanda de 4,62% pe an. Anuntul vine dupa ce luni s-au vandut certificate la un an in valoare de 89 milioane de lei.
Ministerul Finantelor Publice a atras marti de la bancile comerciale un miliard de lei printr-un imprumut cu scadenta la doua saptamani.
Atragerea de lichiditate pe termene scurt de la bancile comerciale reprezinta una dintre modalitatile pe care finantele le folosesc pentru nevoi de finantare imediate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Luni s-au vandut certificate de trezorerie cu scadenta la un an de 88,91 milioane lei, mult sub valoarea programata, de 750 milioane lei, la un randament mediu de 6,99% pe an.
Conform calendarului, Trezoreria vrea sa imprumute in iulie 4,65 miliarde de lei (peste un miliard de euro) prin sapte emisiuni de titluri de stat pe piata interna.
Suma totala pe care Ministerul Finantelor a imprumutat-o de la inceputul anului prin vanzarea de titluri de stat este de 21,118 miliarde de lei. Odata cu aceste imprumuturi, datoria publica a Romaniei a crescut si ea.
Datele centralizate arata ca in aprilie, suma a fost cu 9 miliarde de lei mai mare decat in martie, a ajuns astfel la 34,07% ca pondere in PIB, in urcare cu patru puncte procentuale fata de nivelul inregistrat dupa primele trei luni din an.
Concret, datoria a fost de 173,9 miliarde de lei si a fost raportata la un PIB de 510,45 miliarde de lei pentru anul 2010.