Dinu Patriciu: Intram in faza a doua a crizei

09-05-2010 00:00

Invitatul editiei din 9 mai a emisiunii "Dupa 20 de ani" difuzata de Pro Tv incepind cu ora 10:00 a fost omul de afaceri Dinu Patriciu.

 Tema discutiei dezvoltate de acesta impreuna cu gazda emisiunii, Cristian Leonte si jurnalistii Cristian Hostiuc (director editorial "Ziarul Financiar") si Claudiu Pandaru (redactor-sef "Gandul") a avut ca punct de plecare anuntul facut de presedintele Basescu privind scaderea fondului de salarii cu 25% si al celui de pensii cu 15%.

"E cea mai proasta varianta", crede omul de afaceri, care subliniaza insa ca aceasta este preferabila cresterii TVA. Dinu Patriciu considera ca masurile anuntate de presedinte sint "luate din disperare" si ca "taierea egalitarista" a fondurilor de salarii, pensii si a celor sociale nu reprezinta o solutie.

Omul de afaceri crede ca o valoare a TVA de 15% si taxa unica de 10% ar reprezenta o solutie in aceasta conjunctura economica. De asemenea, schimbarea modului de functionare al institutiilor publice, schimbarea organigramelor ar aduce fonduri de 3 ori mai mari decit cele care vor fi obtinute prin masurile anuntate de presedinte.

"4 din 5 birocrati ar trebui sa plece", e de parere omul de afaceri, care afirma ca in sistemul public ar trebui sa existe cu 600.000 de oameni mai putin.

Masura scaderii fondului de salarii si pensii va restrange dramatic consumul, spune Dinu Patriciu, care intrevede un "an negru si prost pentru angajatii de la stat si pentru pensionari".

"Intram in faza a doua a crizei" crede Patriciu, care mai afirma ca nu trebuie sa surprinda cresterea inflatiei, pentru ca Romania "nu este decit o cutie de rezonanta a ceea ce se intampla la nivel global.

Viitorul incert al monedei europene, "camasa stramta" impusa de FMI si adevaratele cauze ale crizei economice globale au fost alte subiecte dezvoltate de Dinu Patriciu in editia din 9 mai a emisiunii "Dupa 20 de ani".


VIDEO PROTVPLUS.RO