Degringolada financiara a cuprins toata Europa!

Dată publicare: 06-10-2008 00:00
Dată actualizare: 01-07-2012 05:46


Inca o zi neagra pentru pietele financiare europene. Principalii indici bursieri s-au prabusit, rand pe rand, semn ca investitorii sunt inspaimantati de amploarea crizei si riscul falimentelor bancare.


Sedinte pe minus la toate bursele europene, asadar un inceput de saptamana cat se poate de prost. Bruxelles -5 %, Frankfurt -5,51%, Londra -6%, Paris -6.26%, Viena -8.31%. Pe masura ce indicii bursieri cad ametitor, guvernele pluseaza cu garantiile de stat.

Ravagiile sunt uriase. Indicele bursei din Paris a cazut cu mai bine de 9%, asa cum nu s-a mai intimplat niciodata pina acum in intreaga sa istorie.

Nici in Asia nu este liniste, insa de departe cea mai dramatica situatie s-a inregistrat la Moscova. Cele doua burse din capitala Rusiei s-au inchis la cateva minute dupa deschidere, din cauza pierderilor masive de 20%.

Germania, cea mai puternica economie a Europei, a sarit in ajutorul sectorului de credite si ipoteci punand la bataie peste 500 de miliarde de euro. Paradoxal, brokerii nu sunt tocmai incantati de acest gest.

Dirk Mueller, broker Bursa din Frankfurt, declara ca "Era foarte important sa salveze Hypo Real Estate, dar nu intelegem de unde vin aceste miliarde de dolari? Cum s-au decis? Au discutat despre aceste probleme, Ministerul de Finante a descoperit sub tejghea solutii salvatoare, ca dupa doua zile sa vedem ca au gasit undeva in cufere alte 15 miliarde?"

Intrebari retorice. Pentru moment, cel putin. De fapt, nimeni nu stie cum ar putea Berlinul sa garanteze depunerile populatiei, adica 1600 de miliarde de euro. Expertii financiari se tem ca, la fel ca in Statele Unite, garantiile de stat vor ajunge tot la banci, in loc sa-i ajute pe cetatenii obisnuiti.

In paralel, Suedia a dublat plafonul de garantare, iar Islanda a nationalizat a treia mare banca din tara ca sa opreasca avalansa falimentelor. In fine, toti ochii se indreapta acum spre Bruxelles, de unde se asteapta actiuni coordonate la nivelul Uniunii Europene pentru calmarea pietelor.

Tags: criza, bursa, europa, asia,


VIDEO PROTVPLUS.RO