Cum ajuta statul tinerii afaceristi: da cu o mana, ia cu alta
Din gura, autoritatile stiu sa se laude ca ii ajuta pe tineri sa isi faca propria afacere. In realitate, facem un pas inainte si doi inapoi.
In sensul ca aceia care chiar au ambitia sa inceapa ceva de la zero nu mai sunt scutiti de plata impozitelor pe profit si salarii, asa cum le-au promis guvernatii initial.
Teoretic, orice roman pana-n 35 de ani, cu studii superioare ar putea fi ajutat de stat la la infiintarea primei firme. Insa trebuie sa aiba si un business plan aprobat de o banca.
Cei care se califica sunt scutiti de la plata taxelor percepute de Registrul Comertului si de cea a contributiilor de asigurari sociale pentru patru dintre salariati.
Totodata, guvernul ofera un ajutor de 20% din valoarea proiectului. Iar proprietarii pot accesa credite garantate de stat. In schimb, nu vor fi scutiti de impozitul pe profit si de cel pe salarii.
Suna bine pe hartie, in realitate...conditiile impuse de stat sunt foarte stricte si multi nu vor reusi sa le indeplineasca. De exemplu, la doar 90 de zile de la infiintare, firma trebuie sa aiba deja cel putin patru angajati pe perioada nedeterminata.
Nu se califica din start firmele de consultanta sau cele care fac tranzactii imobiliare. Autoritatile estimeaza ca 6.000 de firme vor beneficia de aceste facilitati in urmatorii cinci ani.
Deocamdata, tinerii au infiintat cu 23% mai putine societati fata de anul trecut. Mai mult, economistii sunt de parere ca statul ar fi facut mult mai bine daca ii ajuta pe cei care au deja un bussiness, iar acum au cu adevarat probleme.