Cum afecteaza cutremurul economia Noii Zeelande
Dupa doua cutremure in doar cinci luni, firava economie a Noii Zeelande este aproape de un dezastru. Pagubele materiale imense obliga autoritatile la eforturi financiare greu de contabilizat. Intre timp investitorii "fug" din tara.
Calamitatile naturale s-au abatut peste Noua Zeelanda. Odata cu ele si economia tarii s-a zguduit destul de tare. Astazi moneda locala, dolarul neo-zeelandez, cunoscut sub numele de kiwi, a pierdut 2%. Seismul a afectat zona din apropierea celui de-al doilea cel mai mare oras si totodata centrului financiar al tarii, Christchurch.
Si asta n-ar fi fost atat de rau, daca miscarea telurica n-ar fi venit la doar cinci luni de zile dupa un mare cutremur produs in timpul noptii si care a provocat pagube de peste 3 miliarde de dolari, scrie CNN.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Nici nu s-au refacut bine constructiile si iata ca totul trebuie reluat acum, pentru ca daramaturile au acoperit din nou strazile", spun autoritatile in disperare de cauza.
Pe de alta parte sunt si economisti care prezic numai de bine pentru Noua Zeelenda sau pentru Australia (afectata de inundatii). Calamitatile au efecte negative pe termen scurt, sustin analistii. Pe termen mediu si lung, faptul ca se va reconstrui un oras, o zona, niste culturi sau infrastructura unei tari aduce un plus in economie pentru ca creeaza foarte multe locuri de munca si atrage investitii.