O romanca, disparuta dupa seism in Noua Zeelanda. Asculta declaratia fiului
UPDATE: O romanca se numara printre cele 300 de persoane date disparute dupa cutremurul din Noua Zeelanda. Este vorba despre Lia Harca, o profesoara din Craiova, stabilita de cativa ani acolo.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
"Orasul Christchurch se confrunta cu moartea si distrugerile la o scara infricosatoare", spune chiar premierul.
La aproape 26 de ore de la cutremur, o femeie a iesit vie dintre ruinele cladirii unde se afla biroul sau - un miracol care i-a motivat pe salvatori. Dar minunile sunt rare. Printre sutele de disparuti se numara si romanca Lia Harca din Craiova.
" Mama preda la tabla, la catedra, si mai erau 32 de studenti japonezi. In cladirea aceea au fost 400 de oameni. Au reusit sa scoata de sub daramaturi 75 de morti, printre care mama mea nu este", a spus Sebastian Harca, fiul romancei disparute.
In cladirea in care se afla romanca era sediul televiziunii regionale, dar si o scoala unde strainii isi perfectionau limba patriei de adoptie.
"Cladirea s-a prabusit si a luat foc si ei spun acum aici la stiri, la televiziune, ca daca n-au murit din prabusire, au murit prin asfixiere. Specialistii spun ca nu mai exista nicio sansa", a mai spus fiul romancei.
"Ieri (n.r. marti), pe la ora 9, am primit un e-mail de la mama cu o gluma. N-am apucat sa-i raspund, eram ocupat. Asta e ultimul semn de la ea. Am rascolit tot orasul ca s-o gasesc, mi-am si rupt piciorul si acum nu mai pot umbla dupa ea. Credeam ca va fi anul vietii ei", a marturisit fiul romancei.
Asculta mai jos declaratia fiului Liei Harca!
Se pare ca Lia Harca nu era singura de nationalitate romana care lucra la respectivul centru.
"Sunt multi morti, sunt cautati inca pe sub daramaturi. Stiu ca multi romani lucrau acolo in centru, unde a fost foarte grav", a spus Stefan Florea, un alt roman stabilit in orasul Christchurc puternic afectat dupa cutremur.
In alta ordine de idei, cei care au scapat teferi au inca imprimata groaza pe chip, dupa tot ce au vazut.
La mai bine de 24 de ore dupa cutremurul initial, pamantul continua sa se miste.
"Au fost replici toata noaptea, intruna. Sunt foarte puternice si, spre deosebire de cele care erau inainte, sunt chiar sub noi, chiar sub oras", a spus preotul Emanoil, crainic la Biserica Romaneasca din Christchurch.
Sosele brazdate cu cratere uriase au ramas marturie infricosatoare dupa convulsiile pamantului.
"E dezastru pe strazi, e ca o zona de razboi. Nu e apa, n-avem nici curent, sunt replici tot timpul. La fiecare 10 minute e cate o zguduire", a declarat Stefan Florea, roman din Christchurch.
Iar trauma este atat de profunda incat multi vor sa plece incotro vad cu ochii.
"Foarte multi romani au si plecat din Noua Zeelanda de la cutremurul din septembrie. Chiar si localnicii se pregatesc sa plece din zona Cristchurch", a spus si episcopul Mihail Filimon, Episcopia Ortodoxe Romae a Australiei si Noii Zeelande.
Premierul neo-zeelandez a declarat stare de urgenta nationala si a facut o prima estimare a pagubelor la aproape 6,5 miliarde de euro.
In cladirea in care se afla Lia Harca era sediul televiziunii regionale, dar si o scoala unde strainii isi perfectionau limba patriei de adoptie.
Lia Harca
Sursa foto: www.kingseducation.co.nz
Cutremur in "Biserica lui Cristos", Noua Zeelanda. Marturia unui preot roman