Am putea avea gaz mai ieftin din Marea Caspica. Iata solutia
Romania cauta alternative la gazul adus pe bani multi din Rusia. Autoritatile de la Bucuresti au definitivat luni detaliile proiectului AGRI, prin care tara noastra va importa gaz lichefiat adus cu vaporul din Marea Caspica.
Pretul va fi la jumatate fata de cel importat de la Gazprom. Proiectul costa 4,5 miliarde de euro si ar trebui sa-l vedem gata pana in 2015.
In fiecare an, zeci de vase cu gaz lichid vor traversa Marea Neagra, intre Georgia si Romania. Metanul este extras din Azerbaidjan, transportat prin conducte pana in porturile din Georgia, incarcat pe vapor si trimis in noul terminal din Constanta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La noi, gazul lichefiat este transformat iar in vapori si trimis prin conducte pana in casele romanilor sau, si mai departe, spre Vestul Europei. Vom plati doar jumatate din pretul cerut de rusi si doar putin mai mult fata de tariful celui produs in Romania.
In terminalul construit in Romania isi pun bazele si europenii. "Vom avea mai multi furnizori. In cativa ani vom avea Azerbaidjan, poate chiar Irak. Asadar, gazul va veni si din alte surse, nu doar din Rusia", spune Marlene Holzner, purtatorul de cuvant al Comisarului European pentru Energie.
Dar care este interesul tarilor caspice?
"Traseul mai scurt al gazelor azere pe piata europeana", explica Ioan Ariton, ministrul economiei.
"Azerbaidjan produce anual 13 miliarde de metri cubi de gaz si vrem sa crestem productia la 16 miliarde. Din cauza asta cautam piete noi", spune si Natik Aliyev, ministrul energiei din Azerbaidjan.
Capacitatea terminalului poate fi de 10 miliarde de metri cubi anual, echivalentul productiei tarii noastre.