Criza a "topit" clasa de mijloc in America!

03-12-2009 00:00


Criza economica

Va puteti imagina SUA fara o puternica, dominanta clasa de mijloc? In modul in care criza economica a "modelat" societatea americana, 1 din 5 americani este somer si una din 9 familii nu isi poate plati creditele la banci.

Unu din opt americani nu are ce sa manance, mai mult de 120.000 de familii se lupta cu falimentul in fiecare luna. Criza economica a "sters" mai mult de 5 mii de miliarde de dolari de la fondul de pensii, a tocat marunt economiile a sute de mii de familii si ameninta sa arunce in strada milioane de oameni.

Insa analistii economici considera ca subtierea paturii de mijloc a inceput cu o generatie in urma. Chiar daca productia a crescut, veniturile medii ale unei familii in care toti membrii erau angajati au inceput sa scada inca din anii '70.

Insa lucrurile au inceput sa mearga prost inca de la inceputul anului 2000, cand cheltuielile au inceput sa creasca, astfel ca in anul 2000 o familie cheltuia de 2 ori mai mult decat cu o generatie in urma.

America are foarte multi oameni bogati si super bogati. Dar are si milioane de familii care au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a iesi din criza, dar care inca nu au o securitate reala. Studiile superioare, cautarea unei slujbe noi, nu mai reprezinta garantia pentru sigurantei economice.

Platind pentru educatia copilului tau, sau economisind pentru o pesie decenta au devenit vise indepartate. Zeci de milioane de oameni - care reprezentau clasa de mijloc, sigura si puternica - traiesc de la un somaj la altul, privind cum datoriile si facturile lor se strang morman, vazand cum sunt pe marginea prapastiei, gata sa cada.

America fara o puternica clasa de mijloc? De necrezut... insa, demult singura fundatie solida a societatii, acum se clatina ca in timpul unui cutremur!

Sursa: huffingtonpost.com

VIDEO PROTVPLUS.RO