Cine sunt vinovatii pentru problemele Dubai World? Bancile!

Ultima actualizare: 20-09-2012 14:32
Atlantis Palm Jumeirah

Asta crede Alwaleed bin Talal, principalul investitor in Dubai World. Miliardarul a declarat ca bancile care au oferit credite nu pot pretinde ca sunt victimele crizei creditarii din Emirate. Pentru ca trebuiau sa fie constiente ca se supun riscurilor.

 

"Aceste banci sunt institutii foarte mature si trebuie sa stie sa diferentieze intre imprumuturile corporate si cele suverane", a spus Alwaleed.

"Cand lucrurile se imput, nu poti salva bancile occidentale apeland la Dubai si spunand 'au', strigand 'lupul' si clamand, 'Ar fi trebuit sa garantati acele imprumuturi'".

Dubai World, firma de investitii controlata de stat, ale carei active includ o participatie in proprietara de cazinouri MGM Mirage, spera sa isi amane plata datoriilor, a caror valoare se ridica la aproximativ 26 miliarde dolari.

De ce criza financiara din Dubai ne-ar putea afecta si pe noi?

Pentru ca increderea investitorilor a fost o data in plus zdruncinata, iar actiunile la burse au scazut dramatic. Pericolul cel mare ar fi ca oamenii de afaceri sa-si retraga toti banii, iar acest cutremur financiar ar putea lovi iar Romania.

Din cauza crizei din Dubai, la noi cotatiile monedei euro au avut fluctuatii semnificative pe piata, iar BNR a fost nevoita sa intervina pentru a tempera deprecierea leului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO