Banca Centrala Europeana a redus dobanda cheie la 1,5%
Este cel mai scazut nivel din istoria zonei euro. Teoretic, cei cu rate in euro ar putea constata ca le vor scadea dobanzile. Practic, mai vedem.
Deciziile luate in ultimele luni de autoritatile de la Frankfurt s-au vazut si pe piata interbancara, unde dobanda EURIBOR a scazut de la 3 la 1,8%, de la inceputul anului. Asa ca cei ale caror credite sunt calculate in functie de acest indice vor primi vesti bune la urmatoarea recalculare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Chiar si-asa, o buna parte din reducerea dobanzilor a fost anulata de deprecierea cursului.
In schimb, creditele noi nu se vor ieftini. Potrivit bancherilor, bancile locale se imprumuta foarte scump, din cauza riscului ridicat asociat economiei romanesti, iar aceste costuri se transmit tot clientilor.
In momentul de fata, pentru un credit imobiliar in euro, dobanzile variaza intre 9 si 16%. Iar pentru un credit de nevoi personale, fara garantie, dobanzile pleaca de la 12%, dar pot ajunge pana la aproape 30%. In plus, bancile nu mai accepta o mare parte din venituri si cer avansuri de pana la 30%, inainte de a acorda un imprumut.
Despre efectele deprecierii monezii nationale, in contextul actualei crize economice, puteti afla joi seara, la videochat www.stirileprotv.ro, de la corespondentul ProTV Paul Angelescu si invitatul sau, directorul editorial al Ziarului Financiar, Cristian Hostiuc.