Gura de oxigen pentru economie: BNR reduce dobanzile!
Asa cum va anuntam inca de marti, bancherii au stat miercuri cu ochii pe BNR, care a decis sa micsoreze dobanda sa de politica monetara, la 10%. Este prima masura de acest tip, dupa un an si jumatate, in care dobanda a urcat permanent.
Toti analistii economici sunt de parere ca scaderea dobanzii de politica monetara de la 10,25 la 10% pe an este doar un semnal, dar este departe de a duce la o scadere a dobanzilor la credite.
Si asta dintr-un motiv foarte simplu: bancile nu au suficienti bani pentru credite, iar dobanzile la care se imprumuta intre ele sunt mult mai mari, de 15-16%.
Singura solutie pentru reducerea dobanzilor ar fi fost reducerea rezervelor minime obligatorii, adica sa lase mai multi bani la dispozitia bancilor. O astfel de decizie ar fi putut duce insa la o depreciere mai puternica a leului.
Analistii economici spun ca aceasta reducere a dobanzii va duce la ieftinirea creditelor mai tarziu si doar daca va fi urmata de alte reduceri de dobanda in lunile urmatoare.
O solutie pentru ieftinirea creditelor ar fi fost reducerea rezervelor minime pe care bancile le pastreaza la BNR, pentru ca atunci, institutiile financiare ar fi avut mai multi bani pentru creditare. Aceste rezerve au fost reduse in octombrie, insa efectul nu a fost cel dorit de BNR.
Exista si alte motive pentru care Banca Nationala nu a redus rezervele minime.
Analistii spun ca BNR va asteapta intai sa vada daca bugetul propus de Guvern functioneaza si doar atunci va lua si alte masuri care sa ieftineasca serios imprumuturile.