Codasa la reforme, Romania risca sa nu primeasca la timp banii de la FMI

×
Codul embed a fost copiat

Nici n-am apucat sa cheltuim toti banii din imprumutul luat in 2009, ca autoritatile romane vorbesc despre un nou credit de la FMI. Informatia a fost lansata de Vasile Blaga la Pro Tv. Nu toti colegii sai de cabinet se declara pentru un alt acord.

Dincolo de acesta galceava, timpul trece in defavoarea Romaniei. Am intarziat foarte mult reformele si s-ar putea sa nu primim la timp urmatoarea transa.

Pe 28 iunie, conducerea FMI se reuneste la Washington pentru a stabili daca ne va da unda verde pentru a cincea transa din imprumut in valoare de peste 800 de milioane de euro.

Nu vom vedea niciun cent daca Guvernul pica marti in Parlament sau daca masurile de austeritate anuntate de Executiv se vor dovedi neconstitutionale.

Practic, daca pana pe 28 iunie, Guvernul nu pune in practica taierea pensiilor si a salariilor este posibil ca urmatoarea transa sa fie amanata pana in toamna.

Citește și
Euro
Romania mai trebuie sa imprumute 5,2 miliarde de euro
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Romania are nevoie de banii de la FMI si Comisia Europeana in lipsa investiilor straine care scad de la o luna la alta. Este posibil ca recesiunea sa continue si in 2011. In acest caz Romania ar putea incheia un nou acord cu fondul.

Ministrul de interne, Vasile Blaga, afirma in emisiunea "Dupa 20 de ani" ca "un acord cu FMI presupune si un nou imprumut. Cine e cu mintea limpede nu prefera sa ia bani cu o dobanda mica de la fond si avand acordul sa ia bani cu dobanda mica si de pe piata interna si de pe cea externa".

Reactiile nu au intarziat sa apara.

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu a declarat ca "acum se pune problema daca aceasta cooperare cu FMI dupa anul 2011 va avea o componenta pecuniara sau nu".

De altfel, si presedintele Traian Basescu l-a anuntat personal pe directorul FMI la sfarsitul lunii martie ca autoritatile de la Bucuresti isi doresc un nou acord.

Luni, ministrul economiei, Adriean Videanu, i-a informat in fuga pe jurnalisti ca si el este de aceeasi parere. "Un acord cu FMI e binevenit", a declarat el.

In schimb ministrul transporturilor il contrazice, desi se plange mai tot timpul ca nu are bani pentru autostrazi. "Nu cred, sa vedem cum implementam acest acord", a fost replica lui Radu Berceanu.

Ce-i drept banii imprumutati nu s-ar duce la Guvern, ci la BNR. Insa sub umbrela expertilor de la Washington, Executivul poate sa ia credite mai ieftine de pe pietele internationale si de la investitorii care altfel n-ar avea incredere ca suntem in stare sa le si inapoiem banii.

In conditiile mentinerii recesiunii economice si a faptului ca investitorii straini ne ocolesc in acest moment in nou imprumut de la FMI pare cea mai buna solutie, spun analistii.

Problema este ca datoriile Guvernului s-au dublat in ultimii patru ani de la 18, la 44 de miliarde de euro. Si nu este exclus ca pana la sfarsitul lui 2011 sa ajunga pana la 48 de miliarde de euro.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Vasile Blaga: Cred ca avem nevoie de un nou acord cu FMI
Vasile Blaga: Cred ca avem nevoie de un nou acord cu FMI

Invitat la emisiunea Dupa 20 de ani, transmisa duminica de ProTV, ministrul de interne Vasile Blaga a declarat: Personal, cred ca Romania are nevoie de un nou acord cu FMI. Un nou acord cu FMI presupune si un nou imprumut.

Romania mai trebuie sa imprumute 5,2 miliarde de euro
Romania mai trebuie sa imprumute 5,2 miliarde de euro

Romania mai functioneaza doar pe datorie, ritmul in care se imprumuta de la inceputul anului fiind de 600 de euro/secunda - adica 52 milioane pe zi sau 7,88 miliarde, pana la inceputul lui iunie.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.