Codasa la reforme, Romania risca sa nu primeasca la timp banii de la FMI

Ultimul update: Marti 08 Mai 2012 12:42
Data publicarii: Luni 14 Iunie 2010 00:00
Categorie: Financiar

Nici n-am apucat sa cheltuim toti banii din imprumutul luat in 2009, ca autoritatile romane vorbesc despre un nou credit de la FMI. Informatia a fost lansata de Vasile Blaga la Pro Tv. Nu toti colegii sai de cabinet se declara pentru un alt acord.

Dincolo de acesta galceava, timpul trece in defavoarea Romaniei. Am intarziat foarte mult reformele si s-ar putea sa nu primim la timp urmatoarea transa.

Pe 28 iunie, conducerea FMI se reuneste la Washington pentru a stabili daca ne va da unda verde pentru a cincea transa din imprumut in valoare de peste 800 de milioane de euro.

Nu vom vedea niciun cent daca Guvernul pica marti in Parlament sau daca masurile de austeritate anuntate de Executiv se vor dovedi neconstitutionale.

Practic, daca pana pe 28 iunie, Guvernul nu pune in practica taierea pensiilor si a salariilor este posibil ca urmatoarea transa sa fie amanata pana in toamna.

Romania are nevoie de banii de la FMI si Comisia Europeana in lipsa investiilor straine care scad de la o luna la alta. Este posibil ca recesiunea sa continue si in 2011. In acest caz Romania ar putea incheia un nou acord cu fondul.

Ministrul de interne, Vasile Blaga, afirma in emisiunea "Dupa 20 de ani" ca "un acord cu FMI presupune si un nou imprumut. Cine e cu mintea limpede nu prefera sa ia bani cu o dobanda mica de la fond si avand acordul sa ia bani cu dobanda mica si de pe piata interna si de pe cea externa".

Reactiile nu au intarziat sa apara.

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu a declarat ca "acum se pune problema daca aceasta cooperare cu FMI dupa anul 2011 va avea o componenta pecuniara sau nu".

De altfel, si presedintele Traian Basescu l-a anuntat personal pe directorul FMI la sfarsitul lunii martie ca autoritatile de la Bucuresti isi doresc un nou acord.

Luni, ministrul economiei, Adriean Videanu, i-a informat in fuga pe jurnalisti ca si el este de aceeasi parere. "Un acord cu FMI e binevenit", a declarat el.

In schimb ministrul transporturilor il contrazice, desi se plange mai tot timpul ca nu are bani pentru autostrazi. "Nu cred, sa vedem cum implementam acest acord", a fost replica lui Radu Berceanu.

Ce-i drept banii imprumutati nu s-ar duce la Guvern, ci la BNR. Insa sub umbrela expertilor de la Washington, Executivul poate sa ia credite mai ieftine de pe pietele internationale si de la investitorii care altfel n-ar avea incredere ca suntem in stare sa le si inapoiem banii.

In conditiile mentinerii recesiunii economice si a faptului ca investitorii straini ne ocolesc in acest moment in nou imprumut de la FMI pare cea mai buna solutie, spun analistii.

Problema este ca datoriile Guvernului s-au dublat in ultimii patru ani de la 18, la 44 de miliarde de euro. Si nu este exclus ca pana la sfarsitul lui 2011 sa ajunga pana la 48 de miliarde de euro.

Vasile Blaga: Cred ca avem nevoie de un nou acord cu FMI
Vasile Blaga: Cred ca avem nevoie de un nou acord cu FMI
VIDEO PROTVPLUS.RO
grafica inflatie UE
Analiştii şi BNR au avut dreptate: viaţa românilor s-a scumpit la începutul lui 2019
Control al Curţii de Conturi la ANAF. Fiscul avea lipsuri de 11,5 milioane de lei
Tinerii din diaspora, atrași cu 40.000 euro să revină în țară. Care sunt condițiile
Visul lui Musk devine realitate. Orașul în care se va circula cu 250 km/oră, pe sub pământ
Managerii care se plâng că nu găsesc personal, deși oferă salariu de 10.000 lei/lună
Teodorovici: Pentru fondurile de pensii e un business foarte profitabil. Nu pleacă nimeni din ţară
Eugen Teodorovici, la Bruxelles
Eugen Teodorovici, "izolat" la Bruxelles în problema listei UE cu paradisurile fiscale
Politico: Teodorovici ar fi încercat să amâne adoptarea listei UE a paradisurilor fiscale
Nu vor să lucreze în agricultură, deși fac licee de profil: ”Mai bine la Jandarmerie”
Guvernul pregătește modificarea OUG 114. Ce se va întâmpla cu prețul la energie și la gaze
Semnal de alarmă. România pierde anual populaţia unui oraş de mărimea Piteștiului
Guvernul a prelungit termenul pentru depunerea declarației unice și a formularului 230