CE: Deficitul bugetar al Romaniei va urca in 2009 la peste 7% din PIB
O veste ingrijoratoare a sosit de la Bruxelles, unde Comisia Europeana a prezentat prognoza economica pentru urmatorii doi ani.
Comisia crede ca deficitul bugetar al Romaniei va urca anul acesta la peste 7% din PIB. O cifra de trei ori mai mare decat isi propune Guvernul.
In schimb, vom fi una dintre putinele tari ale Uniunii care vor avea crestere economica si in 2009.
Alegeri 2024
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
Analistii spun ca un deficit bugetar de peste 7% din PIB ar fi o adevarata catastrofa, care ar duce la depreciere brutala a leului si la imposibilitatea de a plati pensiile si salariile.
Guvernul roman spune insa ca prognoza Comisiei este exagerat de pesimista si ca deficitul nu va depasi doua-trei procente.
Un deficit bugetar de 7,5% ar insemna cheltuieli mai mari decat veniturile cu 10 miliarde de euro.
Tocmai de aceea, multi analisti spun ca nu putem ajunge la un deficit atat de mare pentru ca, pur si simplu, Romania nu are de unde sa imprumute atatia bani. Am ocupa locul trei in topul deficitelor, dupa Irlanda si Marea Britanie, doua dintre tarile europene cele mai afectate de criza economica. "Imposibil", spun oficialii romani.
Exista insa si o jumatate plina a paharului. Mai exact, Comisia crede ca Romania va fi una dintre cele opt tari care vor avea crestere economica si nu recesiune, ca in restul Uniunii.
Comisia estimeaza ca economia romaneasca va creste cu 1,8%, a treia performanta din Uniune, depasita doar de Slovacia si Polonia. Pe ansamblul celor 27 de tari, Uniunea Europeana va cunoaste o recesiune de 1,8%.
Cele mai mari scaderi economice vor fi inregistrate de tarile baltice, dar si de Irlanda, Marea Britanie si Germania.