BNR ramane prudenta. Mentine dobanda de politica monetara la 6,25%
Banca Nationala nu umbla la instrumentele de politica monetara. Asta inseamna ca asteapta sa vada ce efecte are politica fiscala si amana luarea unei decizii de coborare a ratei dobanzii cheie.
Asa cum era de asteptat, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, miercuri, mentinerea dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta la 15% si, respectiv, 25%.
Institutia condusa de Mugur Isarescu urmareste in continuare gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si monitorizeaza cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Dobanda BNR este nemodificata din data de 5 mai si a scazut doar in primele patru sedinte din acest an, de la 8% pana la 6,25%.
Ce este dobanda de politica monetara si ce influenteaza ea
Este rata dobanzii cea mai inalta la care BNR atrage depozite la termen pe o saptamana, de pe piata monetara.
Cu alte cuvinte, ea face ca dobanzile la creditele si depozitele in lei sa scada sau creasca, pentru ca ea influenteaza indicele ROBOR.