Bancilor le merge bine. Ba au si profit pe timp de criza
Bancile au profit de sute de milioane de euro pe timp de criza, chiar daca n-au mai acordat cine stie ce credite. Daca bancherii spun ca acum se vad rezultatele muncii din trecut, clientii se plang ca dobanzile in crestere nu-i mai lasa sa doarma.
Peste 350 milioane de euro au castigat numai in prima parte a anului cateva dintre cele mai puternice banci prezente pe piata din Romania.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cel mai mare a fost profitul BCR, chiar daca in comparatie cu 2008 a scazut de fapt cu aproximativ 30 de procente. Urmeaza in top BRD, Raiffeisen, Unicredit, CEC si Banca Transilvania. Una peste alta, toti bancherii anunta incasari mai mici ca-n trecut, dar nesperat de bune pentru o perioada nefasta cum este aceasta.
"Am vazut la sfarsitul primului semestru profituri operationale in crestere la majoritatea bancilor. Cum au facut acest lucru? Pur si simplu au majorat dobanzile la creditele deja acordate. Pe de alta parte, bancile au inregistrat venituri consistente si din operatiunile financiare: luau bani de la populatie, la dobanzi destul de reduse si ii plasau la stat ", a declarat Liviu Chiru, redactor Ziarul Financiar.
"N-ar trebui sa ne ingrijoreze faptul ca in sistemul bancar avem profitabilitate. Din contra, ar trebui sa ne bucure pentru ca acesti bani de obicei nu merg in buzunarele unor persoane, in buzunarele unor firme sau ale unor actionari. Acesti bani sunt reinvestiti pentru a crea soliditatea necesara in sistemul bancar", a spus, la randul sau, Radu Gratian Ghetea, presedinte Asociatia Romana a Bancilor.
Clientii bancilor nu sunt de aceeasi parere:
"Au interesul sa-si refaca situatia economica pe spinarea dobanzilor foarte mari. Nu mai au capital romanesc. Interesul este sa scoata capitalul din tara, profitul sa il exporte", spune unul dintre ei.
"Tot timpul au avut bancile profit. De unde sa luam mai multi bani decat de la banca", a declarat altul.
Bancile au castigat atat din comisioanele percepute la diferite operatiuni, cat si din cresterea dobanzilor la creditele acordate firmelor si populatiei.