Bancile scot la vanzare casele celor care nu-si mai pot achita ratele!
Din pacate, nu mai este vorba despre un fenomen izolat si, mai mult decat atat, finantistii anunta ca numarul executarilor silite va creste.
La nivelul tarii, au fost scoase la vanzare in urma executarilor silite peste 1.000 de case sau apartamente. O cifra exacta este greu de obtinut, tinand cont de faptul ca nu exista statistici oficiale in acest sens.
Foarte putini dintre romani stiu despre aceste tranzactii. Specialistii din domeniu povestesc ca, in prima faza, cand o proprietate este scoasa la vanzare, nu participa nimeni la licitatie. Apar cativa doritori abia de la a doua incercare, pentru ca pretul scade cu 25% fata de cel initial. Daca nici atunci locuinta nu are un nou proprietar, este licitata a treia oara, iar atunci valoarea ei scade la jumatate.
De pilda, un apartament de doua camere, aflat pe Calea Grivitei , la doi pasi de Gara de Nord, a fost scos la licitatie la pretul de 68.000 de euro, in conditiile in care pretul zonei, potrivit expertilor imobiliari, sare de 80.000 de euro.
Reprezentantii bancii Piraeus au anuntat si ei recent in presa ca vor scoate la licitatie 20 de case si terenuri. In Bucuresti, vand proprietati in mai toate cartierele. De la garsoniere si pana la apartamente de patru camere. Este clar ca fenomenul a luat amploare in ultimul an. Se vede cu ochiul liber si la judecatorii, unde bancile sunt obligate sa posteze anunturile de licitatii.
Insa "desi sunt oferte bune, cu discount-uri de 20 pana la 40% fata de pretul zonei , oamenii nu stiu de aceste locuinte. Ele se tranzactioneaza intr-un circuit inchis, in functie de informatia care circula intre executori si banca", explica Sorin Pislaru, redactor sef Ziarul Financiar.
Potrivit unei analize a Ziarului Financiar, doar doua banci afiseaza pe site-ul propriu proprietatile scoase la licitatie.