Bancile din Romania anunta ieftinirea creditelor
Desi timid, au inceput sa scada dobanzile. Mai multe banci de pe piata din Romania anunta o ieftinire a creditelor, in urmatoarele saptamani. Ne referim in special la cele in lei.
Nu va bucurati insa foarte tare. La noi, imprumuturile raman scumpe si se acorda cu greu, in comparatie cu ce se intampla in strainatate.
La creditele in moneda nationala, dobanzile vor scadea cu 1-2%, spun bancherii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Anuntul lor vine dupa ce Banca Centrala a redus deja de patru ori dobanda de politica monetara si a diminuat substantial rezervele minime obligatorii. Cu alte cuvinte, a facut tot posibilul pentru a le permite bancilor sa dea drumul la imprumuturi.
Chiar si-asa, romanii vor avea multi bani de dat. Rata lunara pentru un credit ipotecar de 250.000 de lei variaza intre 2.300 si 3.700 de lei, in functie de banca. Iar pentru un credit de 60.000 de euro, veti plati lunar intre 400 si 700 de euro.
Cei de la Piraeus au scazut dobanzile pentru creditele de consum acordate in lei, de la 23, la 20,5%. In aceste conditii, si clientii vor da mai putin cu 70 de lei.
Si Raiffeisen intentioneaza sa reduca in urmatoarele saptamani costul creditelor in moneda nationala. La creditele de consum, reducerea va fi in jur de 2%.
Nu sunt singurele banci care vor opera modificari. MKB Romexterra anunta ca din octombrie ieftineste in special creditele de nevoi personale, dar si pe cele imobiliare. In schimb, cei de la OTP intentioneaza sa micsoreze dobanzile la creditele ipotecare, atat in lei, cat si in euro, cu aproximativ 1%. Si reprezentantii Bancii Transilvania sustin ca se vor alinia tendintelor.
Chiar si asa, toate acestea miscari sunt timide si nu rezolva problemele de fond. Sumele aprobate de banci raman infime in comparatie cu nevoile clientilor.
In plus, cei care primesc unda verde de la banci au foarte mult de asteptat pana li se aproba dosarul. Mai bine zis, intre 30 si 60 de zile in cazul creditelor ipotecare, potrivit unui studiu recent. In aceasta perioada, multe banci isi recalculeaza dobanzile pentru creditele indexate la Euribor si Robor care au scazut in ultimele luni.