Anul acesta vom incheia acord preventiv si cu Bruxelles-ul, nu doar cu FMI
Urmatorul acord pe care Romania il va semna cu institutiile financiare internationale va fi de tip preventiv, atat cu Fondul Monetar International, cat si cu Comisia Europeana, a declarat ministrul finantelor, Gheorghe Ialomitianu.
"Daca Romania nu va putea sa-si acopere deficitul, sigur ca va apela la aceste fonduri de la Comisie, dar nu este cazul", sustine ministrul Gheorghe Ialomitianu.
Cat despre suma pusa la dispozitie, demnitarul nu a precizat o valoare anume, dar a explicat ca banii vor putea fi accesati in conditii similare celor din acordurilor de tip preventiv promovate de FMI.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Este vorba de credibilitate. Vrem sa castigam o mai mare incredere pe pietele externe. Acordul cu Fondul Monetar si Comisia Europeana a fost avantajos pentru Romania", a spus Ialomitianu.
O noua misiune FMI - CE va veni la Bucuresti pe data de 25 ianuarie pentru a vedea daca am respectat programele asumate si pentru a incepe discutii despre noul acord.
Surse guvernamentale anuntau recent ca ar fi vorba despre un acord in valoare de 3,6 miliarde de euro, pe durata de un an, cu FMI.
Board-ul FMI a aprobat, vineri, a sasea evaluare a acordului cu Romania si scrisoarea suplimentara, astfel ca cea de-a saptea transa din imprumut, de aproximativ 900 de milioane de euro, ajunge luni in contul Bancii Nationale a Romaniei.