E confirmat. FMI imprumuta Romania, preventiv, cu 3,6 miliarde euro
UPDATE: Romania pregateste un nou acord cu FMI si Comisia Europeana. Presedintele, premierul, guvernatorul Bancii centrale si ministrul finantelor s-au intalnit la BNR pentru a stabili suma pe care o vom imprumuta.
Inaltii oficiali s-au ferit sa faca declaratii, dar, potrivit unor surse guvernamentale, este posibil sa le cerem expertilor americani 3,6 miliarde de euro. De aceasta suma ne vom atinge doar in situatii de urgenta.
Prima conversatie oficiala pe 2011 dintre presedinte si guvernator a fost despre cursul de schimb.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Moneda nationala s-a apreciat constant iar joi BNR a anuntat un curs de 4,26 lei pentru un euro, cel mai bun din ultimele 3 luni si jumatate. Analistii spun ca vestile bune vor continua.Si cei care au credite in monede exotice pot rasufla usurati. Leul a castigat 7 bani in fata francului elvetian.
Intalnirea de la BNR a durat doua ore si jumatate. Traian Basescu, Mugur Isarescu, Emil Boc si Gheorghe Ialomitianu au pus la punct o strategie comuna pentru negocierile care vor incepe pe 20 ianuarie.
Noul acord cu FMI va fi incheiat pentru un an. Indiferent daca vom folosi sau nu banii, vom achita un comision anual de 0,3% - in jur de 11 milioane de euro.
Sub umbrela FMI- Romania va putea sa imprumute si alti bani la dobanzi mai mici. Un detaliu important daca ne gandim ca in 2011 gaura din buget este de 6 miliarde de euro.
Pentru acoperirea acestui deficit avem mai multe optiuni. In primul rand am putea sa luam un nou credit de la Comisia Europeana. In plus putem sa ne indatoram in lei de la bancile locale sau in valuta de la investitorii straini.
Alte cateva miliarde ar putea veni din privatazari: CFR, termolectrica si alte pachete minoritare detinute de stat la companiile din Romania.