Analiza BNR despre criza: e loc si de mai rau in Romania
Inca nu stim ce este cu adevarat o criza financiara. Afirmatia vine chiar din partea lui Mugur Isarescu. El lasa de inteles ca ne va fi, mult mai rau, daca nu aplicam masurile drastice din acordul cu FMI.
Specialistii BNR au spus astazi lucrurilor pe nume: fara reforme ramanem fara bani. Iar daca iesim acum din acordul cu Fondul Monetar vom ajunge in situatia de acum 15 ani, cand preturile cresteau de la o zi la alta.
In '89 statul acela comunist, cu economie planificata, functiona cu 800 - 900.000 de bugetari. Singurul rezultat a celor 20 de ani este sa avem 1, 4 milioane de bugetari.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Practic a venit nota de plata pentru toti acei ani in care Romania s-a intins mai mult decat ii era plapuma. Oficialii BNR se tem insa ca guvernul nu va gasi pana la 1 iunie calea legala pentru a reduce cheltuielile. Asa ca sugereaza o solutie alternativa.
"Cred ca guvernul ar fi mult mai relaxat si mult mai sigur daca incepand cu luna iunie, luna de luna s-ar da cate o saptamana de concediu fara plata", a spus economistul sef al BNR, Vaslentin Lazea.
Daca nu vom aplica masurile anuntate, banii de la FMI vor intarzia cu 2-3 luni. Iar daca vom alege sa renuntam la acordul cu fondul, atunci cursul se va duce catre 6 lei pentru un euro.
Guvernul trebuie sa aprobe pana cel tarziu miercuri masurile stabilite impreuna cu cei de la FMI.