PNL: Economie la bugetari? Taiati din numarul ministerelor si agentiilor!

11-05-2010 00:00

Guvernul Romaniei

Asa le transmite PNL guvernantilor! Liberalii au prezentat un set de masuri care ar putea fi aplicate pentru reducerea cheltuielilor bugetare, dar fara sa se taie la sange pensiile si salariile romanilor.

Concret, PNL propune Guvernului sa taie din numarul mare al ministerelor, sa reduca numarul agentiilor guvernamentale si sa scada la maxim bugetele Administratiei prezidentiale, Serviciilor de Informatii, Camerei Deputatilor si Senatului.

Liberalii au adoptat o rezolutie in cadrul Biroului Politic Central al partidului in care prezinta "solutiile de austeritate bugetara". Documentul se numeste "Apel la solidarizarea actualei puteri cu romanii: debransati clientela portocalie de la resursa publica!".

Iata ce propun liberalii: din 16 portofolii ministeriale cate sunt in prezent ( inclusiv cu vicepremierul Marko Bella) sa ramana doar sapte ministere. Si anume: Ministerul Dezvoltarii Nationale (cu atributii in finante publice, economie, infrastructura, telecomunicatii si dezvoltare regionala), Ministerul Resursei Umane (cu atributii legate de Munca, Sanatate si Educatie), Ministerul de Interne, Ministerul Justitiei, Ministerul Agriculturii si Mediului, Ministerul Apararii Nationale si Ministerul de Externe.

Liberalii mai propun "reducerea numarului de agentii guvernamentale, de la aproximativ 120, cate sunt in prezent, la 30", dar si "reduceri substantiale de bugete ale institutiilor publice care nu au capacitatea de a realiza investitii, dar al caror buget a fost marit, din ratiuni politice, in anul 2010, la Administratia Prezidentiala, serviciile secrete etc".

PNL sustine si "reducerea bugetelor Camerei Deputatilor si Senatului, initiativa pe care grupurile parlamentare ale PNL o vor promova in ambele camere legislative", dar si "eliminarea sinecurilor clientelei portocalii, prin concedieri si disponibilizari masive, efectuate cu prioritate si cu respectarea criteriilor de competenta, din randul functionarilor aparatului administrativ central si local".

"PNL ii someaza pe Traian Basescu si pe executantii ordinelor sale din guvernul Boc-Udrea sa dea o prima proba de solidaritate cu romanii, prin debransarea de la resursa publica a clientelei politice portocalii", se mai arata in documentul adoptat de PNL.

 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO