Romania, te iubesc! Lectia de economie anglo-romana
Au adus, in Romania peste 4 miliarde de euro si este doar inceputul! Chiar si pe timp de criza, englezii sunt hotarati sa investeasca masiv in Romania.
Sunt deja in topul primilor 10 investitori straini din tara noastra si au dezvoltat afaceri la care nici n-ar fi putut visa la ei acasa.
Cum se impaca rigoarea si politetea englezilor cu capitalismul romanesc, vedeti duminica, la "Romania, te iubesc!"
Unul dintre personajele reportajului a reusit in plina criza financiara, in 2009, sa-si dubleze cifra de afaceri! Doar in Romania. Firma de transporturi la care este actionar detine 150 de camioane si gestioneaza depozitele celor mai mari hipermarket-uri si firme auto.
Iubeste Romania, fiindca aduce profit! Si trece usor peste diferentele culturale, in schimb considera soselele noastre o bataie de joc.
In Romania sunt peste 4.000 de firme cu capital englezesc. Englezii au business-uri in toata tara: la Bucuresti, Buzau, Cluj, Brasov, Timisoara, Oradea, Craiova. Le place ca suntem europeni, dar si ca suntem la granita, intre est si vest. In plus, au descoperit ca forta noastra de munca nu e doar ieftina, ci si inteligenta si rapida.
Conform proverbului britanic "Time is money", fetele sunt cronometrate, iar o bluza se coase in 21 de minute, una mai complicata in 34, iar daca ceva nu se va vinde cu profit, sefa va lua la puricat si va descoperi care nasture sau care cusatura a fost prea scumpa si a incurcat calculele.
Asa gandeste directorul financiar al unei firme londoneze de pret-a-porter, care s-a mutat cu totul la Buzau si si-a pastrat in Anglia doar clientii si departamentul de vanzari. Cum e sa fii englez, intr-o firma englezeasca, cu sefi romani, aflati duminica. Si tot atunci mergem la Rupea, unde un grup de britanici a investit 2 milioane de euro intr-o ferma de bivoli si o fabrica de mozarella.
Cat de greu le englezilor sa faca zootehnie in Romania si de ce nu renunta? Va spun chiar ei la "Romania te iubesc!". Il vom cunoaste duminica si pe Damian, agent imobiliar. Omul se lupta cu reclama stradala pe care si-a comandat-o la un specialist local.
Pe timp de criza imobiliara, englezul nostru s-a reprofilat si intermediaza afaceri in industrie. Si ca britanicii considera azi tara noastra drept taramul fagaduintei o dovedeste chiar Lordul Primar al centrului financiar din Londra, care vine luni la Bucuresti, impreuna cu oameni de afaceri in cautare de noi contracte. Fiindca englezii au bani, dar mai ales idei.